|

'ABD'de en az 50 çift Rus ajanı'

Rusya'nın eski ajanı Oleg Gordievski Amerika'da derin bağlantıları olan en az 40-50 çiftin aktif olarak casusluk yaptığını iddia etti.

Cihan
00:00 - 30/06/2010 Çarşamba
Güncelleme: 14:20 - 30/06/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
'ABD'de en az 50 çift Rus ajanı'
'ABD'de en az 50 çift Rus ajanı'

Eski KGB Başkan Yardımcılığı yapan ve 1985 yılında teşkilattan ayrılarak İngiltere'ye sığınan Gordievski AP'ye verdiği demecinde, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in her ülkede kaç casus bulunduğunu bildiğini de söyledi.

ABD'nin Rusya lehine ajanlık yaptıkları gerekçesi ile 11 kişiyi tutuklaması üzerine iki ülke ilişkilerinde soğuk savaş dönemi tartışmaları yeniden başladı. ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya lideri Medvedev'in başlattığı yumuşama dönemini baltalamak isteyenlerin bu süreci gündeme taşıdığı iddiaları dile getirilirken, operasyonun on yıldır sürdüğü ve son olarak 11 kişilik ajan kadrosunun tespit edilebildiğine dikkat çekiliyor.


Çift taraflı olarak casusluk yapan 71 yaşındaki eski Rus ajanı Gordievski, yasal olmayan casus timleri ile ilgili KGB bünyesinde dokuz yıl çalıştığını ifade etti. Eski Rus ajanına göre Medvedev, hangi ülkede kaç tane casus timinin bulunduğunu biliyor, ancak isimlerini bilmiyor.


Rusya'nın ABD'de deklare edilen 400 civarında istihbarat elemanı olduğunu tahmin ettiğini ifade eden Gordievski, 40-50 kişilik bir çiftin de askeri ve diplomatik alanda bilgi toplamak amacı ile yasal olmayan yollarla kullanıldığını savundu. Gizli timlerin yetiştirilmelerinin ve korunmalarının zorluğuna dikkat çeken eski Rus ajan, "Şimdilerde bu sayı benim zamanıma göre artmış olabilir. Ancak 60 çiftten fazla olduğunu düşünmüyorum." dedi.


Açık olarak çalışan istihbarat elemanlarına göre gizli olanların başarısız olduğunu savunan Gordievski ilginç karşılaşmalarda bulundu: "Onlar Rus istihbaratının öncü grupları gibi takdim ediliyor. Ancak ürettiklerine bakılırsa; hiçbir şey. İngiltere'de, Fransa'da ya da ABD'de evlerinde oturuyorlar. Bu birimler yılda bir ya da iki kez rapor verir. Bunun dışında hiçbir irtibatı olmadan çalışır. Arkalarında ofis desteği de olmadığı için çok ürkek çalışırlar."



"YAKALANANLAR RUSYA VATANDAŞI"

Beyaz Saray Rusya adına casusluk yapan çiftlerle ilgili ABD Başkanı Obama'nın Medvedev'le görüşmeden önce bilgilendirildiğini kaydederken, Moskova da tutuklu bulunan 11 kişinin Rusya vatandaşı olduğunu kabul etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rusya vatandaşları farklı zamanlarda ABD'ye yerleşmişler." ifadeleri yer aldı. Bakanlık yakalanan kişilerin ABD aleyhine çalıştıkları ile ilgili iddiaları ise yalanladı. Diğer taraftan Rus Dış istihbarat teşkilatı SVR adına casusluk iddiası ile yakalananların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, Temmuz sonunda davayı görmeye başlayacak. Beş evli çift ve bir de Kıbrıs da yakalanan Rusya vatandaşının kara par aklama suçundan da yargılanacakları belirtiliyor. Zanlılar hakkında 5-25 yıl arasında hapis cezası isteniyor.



PUTİN: CASUS SKANDALININ RUSYA-ABD İLİŞKİLERİNE ZARAR VERMEMESİNİ ÜMİT EDİYORUM

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, eski ABD Başkanı Bill Clinton'la Moskova'da yaptığı görüşmede iki ülke ilişkilerinde son dönemde pozitif anlamda önemli mesafeler alındığını, casus skandalının bu ilişkilere zarar vermemesini ümit ettiğini söyledi. Clinton'ın doğru bir zamanda Rusya'ya geldiğini ifade eden Putin, alaycı bir dille, "Polisleriniz kontrolden çıktı, milleti hapse atıyor." ifadesini kullandı. Clinton'ın kahkahalarla gülmesi üzerine Putin, "Rusya-ABD ilişkilerinin gelişmesine kendisini vakfeden insanların bunları anlayacağını umuyorum." ifadelerini kullandı.





14 yıl önce