|

Avrupalıların iki yüzlülüğü: Asker selamına ceza verdirip LGBT'ye kapıları açıyorlar

Katar'da gerçekleştirilen Dünya Kupası organizasyonu Avrupalıların LGBT provokasyonlarına sahne oluyor. FIFA'nın LGBT'ye destek içeren kol bantlarını yasaklamasına tepki gösteren bazı takımlar bu konudaki kuralları çiğnemeye çalışıyor. Son olarak Almanya Milli Takımı, Japonya maçına çıkarken verdikleri pozla FIFA'nın yasaklarını protesto etti. Almanlar bununla da kalmayıp LGBT temalı kramponlarla kol bandı yasağını çiğnedi. Peki bu konuda bir ceza yaptırımı uygulanacak mı? Türk Milli Takımı futbolcuları şehitlerini anmak için asker selamı yaparken UEFA'yı ayağa kaldıran Avrupalılar neden bu konuda kurallara uymamayı tercih ediyor? İki yüzlülüğün ayyuka çıktığı organizasyonda yaşananlar ve olması gerekenlerle ilgili detayları sizler için derledik.

23:20 - 23/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 00:21 - 24/11/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Almanya Milli Takımı, Japonya'ya yenildikleri maç öncesinde böyle poz verdi.
Almanya Milli Takımı, Japonya'ya yenildikleri maç öncesinde böyle poz verdi.

Dünya futbolunun en büyük organizasyonu olan Dünya Kupası, Katar'da sorunsuz bir şekilde başladı. Sürpriz sonuçlara sahne olan turnuvada futbol oyunuyla ilgisi olmayan olaylar da yaşanmaya başlandı. FIFA'nın turnuva başında açıklamış olduğu yasaklara karşı koymak isteyen Avrupalı bazı takımlar turnuvayı adeta siyasi mesaj arenasına çevirme yarışına girdi.

Bu takımların başında ise Almanya geliyor. Almanya, kupadaki ilk maçında Japonya ile karşılaştı. Mücadeleye FIFA'nın yasaklarını protesto eden bir pozla başlayan Panzerler, krampon seçimlerini ise LGBT temalı tercih etti.

  • Bilindiği üzere FIFA, LGBT temalı kol bantlarını yasakladığını duyurmuş ve bu bantları takma tercihinde bulunan takım kaptanlarına mücadele öncesinde sarı kart verileceğini belirtti.
Yıldız isimden net çıkış: "Kurallara göre oynamalıyız"

Futbolseverler, Almanya'nın Japonya'ya 2-1 yenilmesinin ardından 'siyasi mesaj vermek yerine futbola odaklanmalılar' yorumları yaptı. İsviçre Milli Takımı'nın yıldızı Granit Xhaka ise konuyla ilgili kendisine sorulan 'siz de Almanya Milli Takımı'nın yaptığını yapacak mısınız?' sorusuna olumsuz bir karşılık verdi ve şu cevabı verdi;

  • "Kurallara göre oynamalı ve futbola odaklanmalıyız. Biz futbolcuyuz ve bu tarz bir şey yapmamıza gerek olduğunu düşünmüyorum!"

'Asker selamı'na ceza aldırtmışlardı

Türkiye'nin Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Arnavutluk ve Fransa maçlarında attıkları gollerden sonra asker selamı vermesi Avrupa'da gündem haline gelmişti. Fransa Spor Bakanı Roxana Maracineanu o dönem yaptığı açıklamada söz konusu hareketin "sporun ruhuna aykırı" olduğunu belirtmiş ve "UEFA'dan bu konuda yaptırım uygulanmasını talep ediyorum" demişti. UEFA, o dönem milli takımımız ve futbolcularımız hakkında soruşturma açmıştı. Sonrasında ise Türkiye Futbol Federasyonu'na 50 bin euro para cezası verilmiş, 16 milli oyuncumuza ise selam verdikleri için kınama cezası gelmişti.

FIFA, Almanya'ya ceza verebilecek mi?

Tüm uluslar için ortak bir hareket olarak nitelendirilen asker selamını spor ruhuna aykırı değerlendiren yetkililer, futboldaki LGBT dayatması hakkında ise romantik cümleler kullanıp cezai yaptırımlardan uzak kalıyorlar. Son aşamada Almanya'nın dünyanın en büyük kupasında yapmış olduğu kuralları çiğneme hamlesi sonrasında bir ceza alıp almayacağı merak konusu.

Öyle ki Almanya İçişleri Bakanı Nancy Feaser, kolundaki LGBT temalı kol bandıyla Almanya-Japonya maçını izledi ve FIFA Başkanı Infantino ile yan yana oturdu.

#Katar
#Dünya Kupası
#Almanya
#UEFA
#FIFA
1 yıl önce