|

Dev final İstanbul’da

UEFA 2005 yılındaki unutulmaz finalin ardından 2020 Şampiyonlar Ligi finalinin de İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanmasına karar verdi. 2005’te Liverpool, penaltılar sonucunda Milan’ı mağlup ederek kupaya uzanmıştı. TFF Başkanı Demirören, “Finalin ikinci kez bize verilmesi UEFA’nın Türkiye’ye duyduğu güven ve inancın güçlü bir göstergesi” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2018 Cuma
Güncelleme: 01:46 - 25/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
2020 Şampiyonlar Ligi Finali ev sahipliği için İstanbul ve Lizbon şehirleri adaydı.
2020 Şampiyonlar Ligi Finali ev sahipliği için İstanbul ve Lizbon şehirleri adaydı.

UEFA, 2020 Şampiyonlar Ligi Finali’nin Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacağını açıkladı. 2020 Şampiyonlar Ligi Finali ev sahipliği için İstanbul ve Lizbon şehirleri adaydı. Adaylık dosyalarını görüşen komite, 2020 Finali’nin 30 Mayıs’ta İstanbul’da oynanmasını kararlaştırdı. Böylece İstanbul 2005 yılından sonra Devler Ligi Finali’ne 2. kez ev sahipliği yapmaya hak kazandı. 2018 Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacak olan Ukrayna’nın Kiev kentinde yapılan UEFA Yönetim Kurulu toplantısında 2020’de oynanacak finallerin yerleri belirlendi. 2020 Şampiyonlar Ligi finali için Portekiz’in Lizbon kentinde bulunan Estadio da Luz ile İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı aday konumunda bulunurken, UEFA yönetimi tercihini İstanbul’dan yana kullandı. Türkiye Futbol Federasyonu, 2024 Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak için de UEFA’ya başvurmuş, Almanya ile birlikte finale kalmıştı. 2020 Şampiyonlar Ligi Finali’ni kazanan Türkiye, şimdide UEFA’nın 2024 Avrupa Şampiyonası konusunda vereceği kararı bekliyor.

KAPASİTESİ GENİŞLETİLECEK

Türkiye Futbol Federasyonu, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı kapsamında hazırladığı kitapçıkta Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun yenileneceğini ve kapasitenin 92 bin 208 kişiye çıkartılacağını belirtmişti. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun bu yenilemenin ardından A Milli Futbol Takımı’nın maçlarına da ev sahipliği yapması bekleniyor. En çok rüzgarı kale arkalarından alan Atatürk Olimpiyat Stadı’nda bu sorun da çözülerek, rüzgarın oyuna etkisi ortadan kaldırılacak. UEFA, bu karardan önce 2019 yılı UEFA Süper Kupa mücadelesinin Beşiktaş Vodafone Park’ta oynanması kararını vermişti. Böylece İstanbul, 1 seneden daha kısa bir süre içerisinde Avrupa’nın kulüpler düzeyinde en prestijli 3 kupasından 2’sinin final karşılaşmalarına ev sahipliği yapmış olacak.

  • DEMİRÖREN: UEFA’nın Türkiye’ye inancının göstergesi
  • Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, 2020 Şampiyonlar Ligi Finali’nin İstanbul’a verilmesinin ardından, “Avrupa ve dünya futbol takvimlerindeki en önemli mücevherlerden biri olan 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahibi olarak duyurulmaktan çok memnunuz. Finalin ikinci kez bize verilmesi Avrupa futbol ailesinin ve UEFA’nın Türkiye’ye duyduğu güven ve inancın güçlü bir göstergesi. Olağanüstü uluslararası bir finale ev sahipliği yapma kabiliyetimiz var. İstanbul ve Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun büyüsünü iki yıl boyunca Avrupa ve ötesinden oyuncular ve taraftarlarla paylaşmayı ümit ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye eşsiz bir ortam sunuyor

A Milli Takım oyuncusu Cenk Tosun, 2020 ev sahipliği için, “Büyüleyici tarihi ve davetkar kültürü ile Türkiye, futbol oynamak ve izlemek için eşsiz bir ortam sunuyor” derken, Cengiz Ünder ise “Türkiye inanılmaz bir ev sahibi olacak ve bu da ülkedeki futbolun gelişimini daha da teşvik edecek” şeklinde konuştu.

  • 2005’teki Liverpool-Milan finali tarihe geçmişti
  • Atatürk Olimpiyat Stadı’nda 25 Mayıs 2005 tarihindeki final maçı taripe geçmişti. Maçın ilk yarısını Milan 3-0 önde kapatmış ve şampiyonluk sevincini erken kutlamaya başlayan İtalyanlar, ikinci yarıda hüsrana uğramıştı. Liverpool, 6 dakikada 3 gol bulup, skoru eşitlemiş ve maçın normal süresi ile uzatma bölümü 3-3 sonuçlanmıştı. Penaltılarda 3-2 üstünlük sağlayan Liverpool, kupayı kaldırmayı başarmıştı.
Finaller şehri İstanbul

15 yıl sonra Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacak İstanbul, daha önce 20 Mayıs 2009’daki Shakhtar Donetsk-Werder Bremen UEFA Kupası’nın son finaline ev sahipliği yaparken, 21 Haziran-13 Temmuz 2013 tarihleri arasında da FIFA U20 Dünya Kupası Türkiye’de düzenlenmiş ve İstanbul’daki finalde Fransa ile Uruguay karşı karşıya gelmişti.


#İstanbul
#olimpiyat Stadı
#Şampiyonlar Ligi finali
6 yıl önce