Formula 1'e çevreci rakip: Formula E

Aa
00:00, 12/09/2014, CumaG: Güncelleme: 14:04, 12/09/2014, Cuma
Yeni Şafak
Formula 1'e çevreci rakip: Formula E
Formula 1'e çevreci rakip: Formula E

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ve tek tip elektrikli araçların yer alacağı Formula E sezonunun açılış etabı Çin'de yapılacak. Takım sahiplerinden birinin Leonardo Di Caprio olduğu organizasyonda iki de kadın pilot var.

Çin'in başkenti Pekin'de gerçekleştirilecek 2014-2015 sezonunun ilk yarışı, yarın TSİ 11.00'de başlayacak. Formula 1 araçlarına benzer tek kişilik elektrikli araçların piste çıkacağı yarış, 'Kuş Yuvası' olarak bilinen Pekin Ulusal Stadyumu'nun etrafında oluşturulan 3.44 kilometrelik parkurda düzenlenecek.

FIA Formula E Dünya Şampiyonası'nda yer alacak 10 takımda 20 pilot mücadele edecek. Her takım, ikişer yedek sürücü bulundurma hakkına da sahip olacak.

Kurallar aynı

Formula 1 Dünya Şampiyonası'ndaki kuralların ve puanlamanın geçerli olacağı organizasyonda yarışlar yaklaşık bir saat sürecek. Aynı gün yapılacak antrenman ve sıralama turları ile yarış esnasında araçların şarj edilmesine imkan tanınmayacak. Ancak takımlara yarış içinde araç değişimi için zorunlu bir 'pit stop' hakkı verilecek.

Taraftar oyları etki edecek

Diğer yandan taraftarların yarış öncesi yaptığı oylamalarla araçlara kısa bir süreliğine ekstra güç sağlanabilecek. Araçların azami gücünün 150 kilovat olduğu yarışlarda, her müsabaka öncesi taraftar oyları sonucunda ilk üçe giren sürücüler, 5 saniye süreyle araçlarını 180 kilovat güçte kullanabilecek. Taraftar oylamaları, yarış başlayana kadar FIA'nın resmi internet sitesinden yapılabilecek.

Sezon boyunca kazanılan puanlar, pilotlar ve markalar klasmanında şampiyonları belirleyecek. Formula 1 Dünya Şampiyonası'ndaki gibi yarışlarda ilk 10'a giren sürücüler için 1 ile 25 arasında olmak üzere puanlama yapılacak.

10 durak var

Haziran 2015'te sona erecek şampiyona, 10 duraktan oluşacak. Sürücüler, sezonun Çin'de başlayan ilk etabının ardından Malezya, Uruguay ve Arjantin'de piste çıkacak. Şampiyonanın 5. etabının düzenleneceği ülke sonradan açıklanacak. Altıncı ve yedinci etabına ABD'nin Miami ve Long Beach kentlerinin evsahipliği yapacağı şampiyona, Monako, Almanya ve Büyük Britanya'daki yarışlarla sona erecek.

Formula 1'in eski pilotları yarışacak

Formula E Şampiyonası'nda Formula 1'in eski pilotları ve motor sporlarının tanınmış isimleri de piste çıkacak.

Formula 1 tecrübesi olan Japon Takuma Sato, İspanyol Jaime Alguersuari, İsviçreli Sebastien Buemi, İtalyan Jarno Trulli, Alman Nick Heidfeld, Brezilyalı Lucas di Grassi ve Bruno Senna ile Brezilya asıllı Alman Nelson Piquet Jr. Formula E yarışlarında mücadele edecek. Ayrıca şampiyonada iki kadın pilot da boy gösterecek. Amlin Aguri adına Katherine Legge ve Trulli ekibi için Michela Cerruti, Formula E Şampiyonası'nda sahne alacak.

Di Caprio da takım sahibi

Diğer yandan, spor camiasının yanı sıra sinema dünyasının da Formula E yarışlarına ilgisi dikkati çekiyor. ABD'li aktör Leonardo DiCaprio, Venturi'nin kurucuları arasında yer aldığı şampiyonada, Formula 1'de 4 kez dünya şampiyonluğu bulunan Fransız eski pilot Alain Prost da e.dams-Renault'nun takım patronluğunu yapacak.

FIA Formula E Şampiyonası'nda yer alacak takımlar ve sürücüleri şu şekilde:
Amlin Aguri (Japonya)
: Katherine Legge (Büyük Britanya), Takuma Sato (Japonya)
Andretti (ABD)
: Franck Montagny, Charles Pic (Fransa)
Audi Sport ABT (Almanya)
: Lucas di Grassi (Brezilya), Daniel Abt (Almanya)
China Racing (Çin)
: Nelson Piquet (Almanya), Ho-Pin Tung (Hollanda)
Dragon Racing (ABD)
: Jerome d'Ambrosio (Belçika), Oriol Servia (İspanya)
e.dams-Renault (Fransa)
: Nicolas Prost, Sebastien Buemi (İsviçre)
Mahindra Racing (Hindistan)
: Karun Chandhok (Hindistan), Bruno Senna (Brezilya)
Trulli (İsviçre):
Jarno Trulli (İtalya), Michela Cerruti (İtalya)
Venturi (Monako)
: Nick Heidfeld (Almanya), Stephane Sarrazin (Fransa)
Virgin Racing (Büyük Britanya)
: Jaime Alguersuari (İspanya), Sam Bird (İngiltere)
Başlıklar :
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026