|

Toprak Razgatlıoğlu dünya şampiyonu

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Endonezya’daki Dünya Superbike Şampiyonası’nda 2021 sezonunun şampiyonu oldu. Razgatlıoğlu, şampiyonayı kazanan ilk Türk motosikletçi olarak tarihe geçti.

00:00 - 22/11/2021 Pazartesi
Güncelleme: 01:25 - 22/11/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Razgatlıoğlu, şampiyonayı kazanan ilk Türk motosikletçi  olarak tarihe geçti.
Razgatlıoğlu, şampiyonayı kazanan ilk Türk motosikletçi olarak tarihe geçti.

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Dünya Superbike Şampiyonası’nda 2021 sezonunun şampiyonu oldu. Endonezya’da sezonun son ayağındaki ilk yarışı ikinci sırada bitiren Razgatlıoğlu, bu kategoride şampiyon olan ilk Türk motosikletçi olarak tarihe geçti. Mandalika Pisti’ndeki yoğun yağış nedeniyle yapılamayan ilk yarış dün gerçekleşti.

Pole pozisyonundan 20 turluk yarışa başlayan Razgatlıoğlu, yarışın bitimine 18 tur kala yarışta ilk defa birinci sıraya yerleşti. Daha sonra zaman zaman yarışta liderliği rakiplerine kaptıran ay-yıldızlı motosikletçi, bitime 12 tur kala yarışta tekrar birinci sıraya geçti.


SON YARIŞA BIRAKMADI

Red Bull sporcusu Razgatlıoğlu, son 7 tura üçüncü girdi. Razgat-lıoğlu, sondan 2. turda ikinci sıraya yerleşti. Pata Yamaha with Brixx WorldSBK takımıyla son tura da 2. sırada başlayan milli sporcu, Endonezya’da ilk yarışta damalı bayrağı ikinci sırada geçerek organizasyonda dünya şampiyonu olmayı başardı. Endonezya’daki ilk yarışı Kawasaki pilotu Jonathan Rea birinci sırada, Ducati pilotu Scott Redding ise üçüncü sırada bitirdi. Dünya Superbike Şampiyonası’nda genel klasmanda en yakın takipçisi İngiliz Jonathan Rea’nın 30 puan önünde 531 puanla lider olarak ilk yarışa başlayan Razgatlıoğlu, genel klasmanda puanını 551’e çıkarıp son yarış öncesinde şampiyonluğunu garantilerken ikinci yarışı ise 4. bitirdi. Razgatlıoğlu, ilk yarışın ardından ilk tebrikleri aldıktan ve motoruyla sevinç gösterisi yaptıktan sonra Türk bayrağıyla podyumdaki yerini aldı.

Superbike’da şampiyon olan ilk Türk motosikletçi

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Dünya Superbike Şampiyonası’nda (WorldSBK) Endonezya’daki ilk yarışta 2021 sezonunun şampiyonluğunu ilan etti. Toprak, 2018’de ilk kez katıldığı Dünya Superbike Şampiyonası’nda şampiyonluk kazanan ilk Türk motosikletçi unvanını kazanarak tarihi başarıya imza attı.

Razgatlıoğlu, Endonezya’daki ilk yarışı kazanarak genel klasmanda puanını 551’e yükselterek sezonun son yarışı öncesinde dünya şampiyonluğunu garantilemiş oldu. İkinci yarışı da 4. sırada bitiren Toprak, şampiyona tarihinde son 6 yılın şampiyonu Jonathan Rea’nın serisine son verdi.

Uluslararası Motosiklet Federasyonu tarafından 1988’den itibaren gerçekleştirilen WorldSBK’de bugüne kadar ABD’li, Fransız, İngiliz, Avustralyalı, İtalyan, Büyük Britanyalı ve İspanyol pilotları şampiyon olmuştu.

Şampiyona tarihinde en fazla şampiyonluğu, Kawasaki Fabrika takımının pilotu Rea 6 kezle elde etti.

WorldSBK’da İngiliz Jonathan Rea 6, İngiliz Carl Fogarty 4, Avustralyalı Troy Baylis 3, İtalyan Maksimum Biaggi, ABD’li Colin Edwards, Doug Polen, Fred Merkel, İngiliz James Toseland ve Avusturalyalı Troya Korseri de 2 kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Toprak Razgatlıoğlu, WorldSBK’de şampiyon olan ilk Türk sporcu unvanıyla tarihe geçti.



53 kez podyum sevinci yaşadı

Toprak Razgatlıoğlu, 2021 sezonunda 35 yarışın 13’ünde birincilik kazanarak İstiklal Marşı’nı dinletti. Dünya Superbike Şampiyonası’nda 119 yarışta 18 birincilik, 16 ikincilik ve 19 üçüncülükle 53 kez podyuma çıktı.

Razgatlıoğlu, 13 yaşındayken ilk kez 600 cc kategorisinde yarışa katıldı. 2011’den itibaren Avrupa sahnesine çıkan Milli motosikletçi, o yıl Yamaha R6 Dunlop Kupası’nda ilk kez yarıştı. 2012 Türkiye Motosiklet Pist Şampiyonası 600 cc A Grubu ve TMF GP 600 cc şampiyonluğunu kazandı. Razgatlıoğlu, 2013’te Red Bull Rookies Cup’ta ilk uluslararası başarısını Almanya’da elde etti.Razgatlıoğlu, 2014’te Avrupa Superstock 600 Şampiyonası’nda ilk birinciliğini aldı. Aynı sene Türkiye Pist Şampiyonası’nı da çifte şampiyonlukla kapattı.

2015’te Avrupa Superstock 600’ü kazandı. 2016’da Avrupa Superstock 1000’de 6. olurken, 2017’de şampiyonluk 8 puanla kaçtı. 2018’de Kawasaki Puccetti Racing takımıyla anlaşarak Dünya Superbike Şampiyonası’nda mücadele eden Razgatlıoğlu, o sene 2 kez ödül kürsüsüne çıkarak “yılın çaylağı” oldu.

Başarılı isim, 2019’da Fransa’da iki sansasyonel galibiyet alarak en iyi bağımsız pilot unvanını kazandı. Razgatlıoğlu, 2020 için PATA Yamaha WorldSBK takımıyla anlaştı ve o sezon 9 kez ödül kürsüsüne çıktı.

Razgatlıoğlu, 2021 sezonunda Dünya Superbike Şampiyonluğunu ise Endonezya’da ilan etti.


Büyük bir gurur yaşadık

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yarış sonunda telefonla arayarak görüştüğü Toprak Razgatlıoğlu’na şampiyonada gösterdiği başarılı performansla büyük bir gurur yaşadıklarını belirtti. Kasapoğlu, ayrıca yayımladığı mesajında, “Dünya Superbike Şampiyonası’nda 2021 yılının şampiyonu olarak tarihi bir başarıya imza atan Toprak Razgatlıoğlu’nu yürekten kutluyorum. Sporda ‘marka ülke’ olmak yolunda attığımız adımların sonuçlarını görmek memnuniyet verici. Toprak’a ülkem ve şahsım adına teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.



#Toprak Razgatlıoğlu
#Endonezya
#Dünya Superbike Şampiyonası
#Red Bull
#​Gençlik ve Spor Bakanı
#Mehmet Muharrem Kasapoğlu
2 yıl önce