|

ABD'nin en popüler sosyal ağı Türkiye'de: Geyik

Üniversite Twitter'ı olarak bilinen Yik Yak, Geyik ismi altında ülkemize geldi.

Yeni Şafak ve
11:41 - 13/11/2015 Cuma
Güncelleme: 11:52 - 13/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Dünya genelinde ve yaştan bağımsız değerlendirirsek en popüler sosyal ağın Facebook olduğu doğru. Keza Twitter'ın da Instagram'ın da ve hatta Snapchat ile Tinder'ın da popülerlik sıralamasının en üst merdivenlerinde yer aldığı da doğru.



Ama peki ya Y kuşağında?


Ama eğer

Y kuşağı

ndandanız (burası önemli bakın, küçük bir Google aramasıyla

X-Y-Z kuşakları

hakkında bilgi edinebilirsiniz) ve teknolojinin atar damarı olduğu için Y kuşağının da kalbi olarak nitelendirebileceğimiz ABD'de yaşıyorsanız sizin için en popüler ağ -üstelik açık ara- Yik Yak.



  • Yik Yak tabii ABD jargonunda kullanılan bir ifade olduğundan bizim için bir anlam ifade etmiyor. Bizde buna karşılık gelen tabir 'geyik'. Tabii hayvan olan geyikten bahsetmiyoruz. :)

verilerine göre ABD'nin Y kuşağında en popüler sosyal ağ uygulaması Yik Yak. O kadar ki %98'lik kullanım oranı ile açık ara zirvede. Düşünün ki bu listede ne Facebook ne de Twitter yok bile! Hatta henüz bizde adam akıllı popüler dahi olmayan Snapchat'i çoktan kullanıp bitiren bu gençler %76'lık kullanım oranıyla 6. sıraya düşürdüler bile. Muhtemelen seneye o da liste dışı kalır.






Bu geyik ne ola?


Yik Yak yani Geyik, sadece 17 yaş ve üzerindekilern katılabildiği, üniversite öğrencileri arasında ultra popüler olan Twitter benzeri bir site. Yalnız ondan farklı olarak paylaşımlarımızı anonim olarak yapıyoruz. O kadar ki fotoğraf dahi paylaşsak 'yüz' fotoğrafları engelleniyor. Bir diğer belirleyici farkı da konum bazlı işlemesi. Hatta o kadar ki, örneğin bir ilkokulun veya ortaokulun falan yakınındaysak (yani 17 yaş altı kitlelerin yoğun bulunduğu yerlerden birisindeysek) paylaşım yapamıyoruz. Hatta uygulamaya dahi giremiyoruz.



Twitter'a benzer şekilde bir ana haber akışı formunda işleyen ağda yapılan bu paylaşımlara da 'geyik' deniyor işte. Biz bir başlık açıyor ve 2.5 km çapındaki bölgede bu uygulamayı kullananların da katılımıyla iş kısa sürede 'geyiğe' dökülüyor. Keza dilersek canlı etkinlikler de gerçekleştirebiliyoruz. Tüm bu aktivitelerimiz ise diğer katılımcılar tarafından +/- olarak değerlendirilebiliyor. Ne kadar +'lanırsak paylaşım başarımız da o denli artıyor ve genel sıralamada (yani haber kaynağındaki paylaşımlarda) o denli üstte yer alıyoruz.







İşin bizi ilgilendiren kısmı ne?


Yik Yak tahmin edeceğimiz gibi Türkiye'de kullanılmıyor. Fakat bize de Geyik ismi altında bir versiyonu geldi. Konsept temelde aynı. Yani ana unsurlar anonimlik ve konum. Dahası üniversite temelli olduğu için üniversiteliler arasında giderek popülerleşiyor. Ki zaten Türkiye'deki pek çok üniversite de mevcut veritabanında.



Uygulamanın şimdilik sadece

ve

kullanıcıları için geçerli olduğunu da not olarak düşelim ve tanıtım videosuyla baş başa bırakalım sizleri. Resmi sayfası ise

.









#sosyal ağ
#sosyal medya
#geyik muhabbeti
#geyik
#android
#ios
#iphone
#google play
#apple store
#google
#apple
#yik yak
#y kuşağı
8 yıl önce