|

CERN için süper derin dondurucu geliştirildi

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yürütülen bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere yeni bir süper derin dondurucu üretildi.

Yeni Şafak
10:12 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 10:17 - 26/06/2018 Salı
Diğer
CERN
CERN

Kanada Bilim Bakanı Kirsty Duncan, evrenin gizemlerini çözmeye yardımcı olacak sofistike bir buz kutusu şeklindeki süper derin dondurucu için 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını bildirdi.

Duncan, dünyadaki en güçlü parçacık hızlandırıcısına yaptıkları katkının, Kanada'nın dünya bilim sahnesindeki yerini geliştirdiğini vurguladı.

Atom parçacıklarını bile mutlak sıfırın üstünde soğutacak

Habertürk'ün haberine göre süper derin dondurucunun, CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın (LHC) performansını yükseltmeye yardımcı olacağını aktaran Duncan, söz konusu katkı ile Kanadalı bilim insanlarının bu laboratuvara sürekli erişim halinde olacağını belirtti.

Vancouver'daki TRIUMF laboratuvarında Kanadalı uzmanlarca üretilen süper derin dondurucu CERN'e yüklendiğinde, kriyomodüller atom parçacıklarını mutlak sıfırın hemen üzerine kadar soğutarak araştırmacıların bu parçacıkları birlikte parçalanmadan önce manipüle etmelerine izin verecek.

#CERN
#Süper derin dondurucu
#bilim
6 yıl önce