|

DNA ipliğiyle Mona Lisa tablosu yaptılar

Dünyaca ünlü tablo Mona Lisa’nın gizemli yüzü bilim insanları tarafından DNA ipliği kullanılarak birbirine bağlanılabilir minik tablolarla yeniden oluşturuldu.

Yeni Şafak
10:02 - 11/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:07 - 11/12/2017 Pazartesi
Diğer
DNA iplikleri ile oluşturulan Mona Lisa tabloları.
DNA iplikleri ile oluşturulan Mona Lisa tabloları.

Ünlü ressam Leonardo da Vinci’nin en ünlü eseri olan Mona Lisa tablosu için bir çok farklı uyarlama yapıldı. Fransa’da bulunan Louvre Müzesi’nde sergilenen tablo her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Dünyanın en ünlü eseri şimdi de dünyanın en küçük tablolarından birisi haline getirildi.

Bilim insanları tarafından mikroskobik boyutlarda yeniden tablo Genetik Origami yöntemiyle yapıldı. Mona Lisa’nın gizemli yüzü DNA ipliği kullanarak birbirine bağlanılabilir minik tablolar halinde ortaya çıkarttı.

  • Bu minik kareleri birleştirerek toplamda 100 nanometre genişliğinde bir tablo elde etmeyi başardılar. Elbette bu tablo sadece sanat için yapılmadı. Bilim insanları bu yöntemle DNA tabanlı nano yapılar oluşturulabileceğini söylüyor. Elbette bunun yararlarını gerçek hayatta ne zaman ve nasıl göreceğimizi şimdilik bilmiyoruz.
#Mona Lisa
#Leonardo da Vinci
#DNA
#Sanat
6 yıl önce