|

E-Ticaret’te ‘Güven Damgası’ dönemi başlıyor

Gelişen teknoloji ile birlikte internet üzerinden yapılan alışverişlerde güvenliği sağlamak ve gizlilik kalitesini artırmak amacıyla ‘Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ Taslağı’ hazırlandı.

Yeni Şafak
10:58 - 24/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 07:57 - 24/09/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ Taslağı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı resmi internet sayfası üzerinden görüşlere açıldı.
Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ Taslağı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı resmi internet sayfası üzerinden görüşlere açıldı.

Gelişen teknoloji sonrası hayatımızın her anında internet ile iç içeyiz. Bunun farkında olan

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, internet üzerinden yapılan alışverişlerde güvenliği sağlamak, gizlilik ve hizmet kalitesini korumak, standartları artırmak ve e-ticaretin daha da geliştirilmesi için Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ Taslağı yayınladı.

Bu taslağa yapılan görüşler sonrası bakanlık tarafından '

Güven damgası sistemi

' kurulacak. Bu sistem ile e-ticaret konusunda yaşanan endişeler engellenecek.



Yayınlanan taslağa göre e-ticaret sitelerine bakanlık tarafından yetkilendirilen ve GDS adı verilen güven damgası sağlayıcılar tarafından güven damgası tahsis edilecek. İnternet sitesi üzerinden alışveriş yapan tüketici, site üzerinde gördüğü 'güvenlik damgası' ile sitenin belirli güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarını yerine getirdiğini anlayacak. Taslakta e-ticaret sitelerinin SSL sertifikası, 3DSecure, MERSİS numarası gibi kıstasları yerine getirdiği takdirde güven damgası alabileceği ifade ediliyor.



GDS sistemi ile yaşanan uyuşmazlıklara hızlı ve etkin çözüm bulunarak, hizmet kalitesinin artırılacağı düşünülüyor. Taslaktan belirtilen şartları yerine getiren kamu kurumu niteliğine haiz meslek kuruluşları ve anonim şirketlere bakanlık tarafından GDS yetkisi verilebilecek. Bu yetkiyi alanlar e-ticaret sitelerinin güven damgasını alması, askıya alınması ve iptaline ilişkin süreçleri takip edip denetleyebilecek.


#Güven damgası sistemi
#gds
#elektronik ticaret
#e-ticaret
8 yıl önce