|

Elon Musk, Mars planını açıkladı

Günümüzün en önemli dâhilerinden biri olarak gösterilen Güney Afrika asıllı Amerikalı mucit ve girişimci Elon Musk, Mars’a kurulması planlanan yerleşim yeri hakkında detayları açıkladı.

Yeni Şafak
11:01 - 28/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:37 - 28/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
İlk yazılımı 12 yaşında yazan Musk, kodlamayı kendi kendine öğrenmişti. Musk, Tesla Motors ve SpaceX projeleri ile adını tüm dünyaya duyurdu. Şimdiki hedefi ise Mars’a koloni kurmak.
İlk yazılımı 12 yaşında yazan Musk, kodlamayı kendi kendine öğrenmişti. Musk, Tesla Motors ve SpaceX projeleri ile adını tüm dünyaya duyurdu. Şimdiki hedefi ise Mars’a koloni kurmak.

Milyarder mucit ve girişimci

Elon Musk

Meksika'nın Guadalajara kentinde düzenlenen

67. Uluslararası Uzay Yolculuğu Konferansı'nda

Mars'ta insanlar için kurulacak yerleşim yeri hakkında detayları açıkladı.




SpaceX'te CEO ve baş tasarımcı; Tesla Motors'da başkan, CEO ve ürün mimarı olarak görev yapan, zamanımızın en önemli dâhilerinden biri olarak gösterilen Elon Musk

, Mars'ta koloni kurmakta kararlı gibi gözüküyor. Musk, Mars planları arasında insanların kendi kendine yetebilen bir şehir kurmak olduğunu açıkladı. Katıldığı konferansı dünya üzerinden on binlerce kişinin internet üzerinden canlı izlediği Musk, geleceğin dünyasının ikiye ayrılacağı görüşünde. Musk “

Bunlardan birinde, insanlar büyük ihtimalle onları yok oluşa sürükleyecek bazı deneyimler yaşayacaklar

" ifadelerini kullandı. Diğer seçenekte ise insanların "

uzay yolculuğu medeniyeti ve çok gezegenli türler

" haline geleceğini ifade etti.






Yakıt olarak metan ve oksijen kullanılacak


Tesla Motors projesiyle dünya gündemine bomba gibi düşen mucit, Mars projesiyle de adından söz ettirmeyi başarıyor.

Katıldığı konferansta Mars'a yerleşim ve ulaşım konularında önemli ipuçları paylaşan Musk, geleneksel yöntemlerle Mars'a gitmenin kişi başı 10 milyar dolar gibi bir rakama karşılık geleceğinin altını çizdi.

Musk, bu yüzden yolculuk için yeni teknoloji ve ivonatif yapılar üzerinde çalıştıklarını söyleyerek, maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.



Musk, bu amaca ulaşmak için 4 anahtar kıstas belirlediklerini söyledi. Bunları şu şekilde sıraladı:



  • * Tam kapsamlı yeniden kullanılabilirlik
  • * Yörüngede yakıt yüklemesi yapabilmek
  • * Mars'ta uzay gemisi yakıtı üretmek
  • * Doğru yakıtı seçmek

Musk, Mars'a ulaşmak için düşündükleri uzay gemisinde yakıt olarak metan ve oksijen kullanmayı düşündüklerini açıkladı.




Mars'a ulaşım kişi başı 200 bin dolar olabilir


İnsanı

gezegenlerarası bir tür

haline getirme hedefleri olduğunu söyleyen Musk, en erken 50 yıl içerisinde Mars'a planladıkları koloniyi kurmak istediklerini söyledi. M

usk, Dünya ve Mars'ın yörüngelerinin uzay aracı göndermeye ancak her 26 ayda bir uygun konuma gelmesinden dolayı, kendi kendine yetebilen ve ortalama bir milyon kişinin yaşayacağı koloniyi kurmanın 40 ila 100 yıl sürebileceğine işaret etti.
Musk geleneksel teknolojiyi daha da geliştirdikleri takdirde Mars biletinin kişi başı 200 bin dolar seviyesine inebileceğini öngördüğünü de aktardı.
Musk ilk aşamada 100 kişilik bir yolcuyu Mars'a götürmeyi düşünüyor.

Sahibi olduğu SpaceX'in BFR ve BFS araçları sayesinde insanoğlunun "Kızıl Gezegen"e inebileceğini anlatan Musk, bu araçların saatte 100 bin kilometreden fazla hızla ilerleyeceğini ve aracın sıcaklığının bin 650 santigrat derecenin üzerine çıkacağını kaydetti.




Bu arada üzerinde çalışmaları devam eden ilk uzay gemisini adı muhtemelen “Altının Kalbi” olacak. Bu ad, Douglas Adams'ın Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı eserine ithafen belirlendi. Uzay gemisinde kullanılacak roket ateşleyicisinin 12 metrelik çapı bulunuyor, toplam sistemin yüksekliği de 122 metreye ulaşıyor. Uzay gemisinin tankere yapılabilecek yeniden dolumlara bağlı 450 tona varan yük taşıması bekleniyor. Yapılacak olan uzay yolculuğu konusunda bir de tanıtım videosu yayınlandı:




SpaceX şirketi, hâlihazırda kullanılan Falcon roketlerinden çok daha güçlü olduğu ve farklı türde yakıt kullandığı ifade edilen Raptor roket motorunu kısa süre önce dünyaya tanıtmış, Mars seyahatinde kullanılacak bu gelişmiş roketin testleri, pazartesi günü başarılı bir şekilde gerçekleştirilmişti. Mars'a gidecek uzay gemisinin 42 adet Raptor motorunu aynı anda kullanacağını açıklayan Musk, bazı motorların devre dışı kalması durumunda da geminin görevi başarıyla sürdürebilecek şekilde tasarlanacağını söyledi.



İlk insanlı Mars yolculuğu 2024 yılında yapılabilir


Mars projeleri ve "

Gezegenlerarası Taşıma Sistemi Projesi

" hakkında konuşmasında ayrıntılı bilgiler veren Musk, 10 yıl içinde kamu-özel ortaklığıyla Mars'a insan göndermeyi düşündüklerini söyledi. Musk, ilk insansız yolcuğu 2018, ilk insanlı yolculuğu ise 2024 yılında yapmayı, 2025 te ise uzay gemisinin Mars'a ulaşmasını planlandığını ifade etti.


#Elon Musk
#mars yolculuğu
#Gezegenlerarası Taşıma Sistemi Projesi
#Uluslararası Uzay Yolculuğu Konferansı
#spacex
8 yıl önce