|

Ersin Çelik: Facebook'un sansürü uluslararası bir yaptırımdır

Facebook'un Yeni Şafak'a uyguladığı sansürü 'skandal' olarak niteleyen Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada "Facebook'un Türkiye'deki en büyük medya sayfasını birdenbire kapatması uluslararası bir yaptırımdır" dedi. Yeni Şafak'ın Türk medyasında ilk onaylı sayfa olduğunu ve 10 milyon kişi tarafından takip edildiğini hatırlatan Çelik, Facebook'un sayfayı 100 bine düşürmeyi teklif ettiğini söyledi.

Yeni Şafak
16:55 - 21/03/2016 Pazartesi
Güncelleme: 17:56 - 21/03/2016 Pazartesi
AA

Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik, gazetenin Facebook hesaplarının kapatılmasına ilişkin, "İfade özgürlüğü adına devletlere kafa tutacak kadar sansür karşıtı görünen Facebook'un Türkiye'deki en büyük medya sayfasını birdenbire kapatması uluslararası bir yaptırımdır. Nereden bakarsanız bir skandaldır" dedi.



Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sayfaları kapandıktan sonra e-posta yoluyla Facebook'tan bilgi almaya çalıştıklarını ve kendilerine açıklama olarak sadece "sayfalarınız arasında birleştirme yapmışsınız" dendiğini söyledi.



Bunun legal bir birleştirme olduğunu ve Facebook tarafından yapıldığını belirtmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını aktaran Çelik, Facebook'un kendilerine "inceliyoruz, size bildireceğiz" şeklinde bir bilgilendirme yaptığını açıkladı.



Facebook'un, Türkiye'nin en büyük medya sayfasını yok etmek istediğini savunan Çelik, "Gerek Cumhurbaşkanlığı gerek Başbakanlık seviyesinde görüşme yapılmasına rağmen Ortadoğu ve Avrupa'daki medya sayfalarından sorumlu olan Facebook yöneticisi Nick Wrenn dün son olarak 'Sayfalarınızı açacağız ama 100 bin civarında takipçiniz olacak' dedi. Bizi 10 milyondan 100 bine indirecekler. Biz bunu kabul etmedik. Kamu açıklaması yaptık. Bunun üzerine birçok STK ve kurum Facebook'un sansürü sonlandırması için çağrıda bulundu" şeklinde konuştu.



"Sansürün bu günlerde olması kafamızda soru işaretleri bırakıyor"


Yeni Şafak'ın, Facebook'un Türk medyasında onayladığı ilk sayfa olduğuna dikkati çeken Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Ayrıca üç dilde yayın yapan tek medya sayfasıyız. Kapatılan onaylı spor sayfamızın da 1,8 milyon takipçisi vardı. Bu sayfalar çok büyük bir kamuoyu gücüydü. Sansürün şu kritik günlerde meydana gelmesi kafalarımızda ayrıca soru işaretleri bırakıyor. Facebook'un Türkiye direktörlüğü 'bizi aradan çıkardılar' dedi. PKK siteleri, 'Yeni Şafak'ın sayfasını biz kapattırdık' açıklamaları yayımladı. İfade özgürlüğü adına devletlere kafa tutacak kadar sansür karşıtı görünen Facebook'un Türkiye'deki en büyük medya sayfasını birdenbire kapatması uluslararası bir yaptırımdır. Nereden bakarsanız bir skandaldır. Yaptığımız görüşmelerde bir sonuç çıkmayacağını artık net bir şekilde anladık. Facebook sansürüne karşı bir hamle yapma kararı aldık. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde hukuk süreci başlatacağız. Bu zamana kadar Facebook'a 500 bin liraya yakın bir ödemede yaptık. Türkiye'de onlarla ticari olarak çalışan kurumlar için de bir tehlike söz konusu. Demek ki Facebook bir anda her şeyi sıfırlayabiliyormuş. "



Ersin Çelik, sadece Facebook ve kendileri arasında olan teknik yazışmaların "Fetullahcı Terör Örgütüne" yakın twitter hesapları tarafından açıklandığını, gelen tepkiler sonucunda bu hesapların hemen kapatıldığını dile getirdi.














#Ersin Çelik
#Facebook
#Yeni Şafak
8 yıl önce