|

Facebook arkadaşlık daveti 570 bin dolara mal oldu

Facebook üzerinden gelen bir arkadaşlık davetiyle başlayan dolandırıcılık olayı sonucunda Avustralyalı kadın toplam 570 bin dolar kaybetti.

Yeni Şafak
11:50 - 12/09/2017 Salı
Güncelleme: 11:52 - 12/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Facebook üzerinden harekete geçen dolandırıcılar bir kadını 570 dolarını çaldı.
Facebook üzerinden harekete geçen dolandırıcılar bir kadını 570 dolarını çaldı.

Avustralya’da yaşayan Jennifer Chen isimli kadın Amerikalı bir doktor profilinden gelen arkadaşlık isteğini kabul etti. 61 yaşında ve aslen Çinli olan kadın akupunktur ile ilgili bu kişiden Facebook üzerinden sürekli mesajlar almış. Ve bir yıl sonra bu arkadaşlık isteğini kabul etmesi kadına 571 bin dolara mal oldu.

Jennifer Chen olayla ilgili olarak ‘’Bunu nasıl açıklayacağımı bilmiyorum. Gerçek dünya da neler olduğunu bilmiyorum. Daha önce kimse beni kandırmamıştı. Bu olay nedeniyle çok çaresiz hissediyorum’’ dedi.

Sofistike bir şekilde kurgulanmış olan dolandırıcılık ağına düşen kadın 3 kişi tarafından dolandırıldı. Bu kişilerden ilki Facebook üzerinden arkadaşlık daveti yollayan Amerikalı doktor Frank Harrison, ikincisi Malezya gümrük memuru Michelle Tan ve son olarak OCBC Malezya Bank’tan olduğunu iddia eden Raja Bin Abudullah kod adlı dolandırıcılar.

Gerçekte bu internet dolandırıcıları Afrika kıtasında bulunuyor.

Frank Harrison’un profil fotoğrafında omzunda steteskopu ile görülen kişi aslında kilo verdirme uzmanı Dr. David Garth’ın fotoğrafı bir çok dolandırıcı tarafından kullanılmış. Bu konuyla ilgili olarak sürekli kendi profilinden uyarılarda bulunmaya başlamış.

Dolandırıcılar geçtiğimiz yılın Kasım ayında harekete geçerek Jennifer Chen isimli kadına Dr. Frank Harrison hesabı zerinden Avustralya’ya taşınacağını belirten bir mesaj atmış. Mesajda burada bir iş yapacağını ve kendisi ile yüz yüze tanışmak istediğini belirtmiş.

Jennifer Chen olayı şöyle anlatıyor, ‘’Geçtiğimiz Kasım ayında bir telefon geldi. Şu anda havalimanında olduğunu ve bir problemi olduğunu söyledi. Bende ‘nasıl bir problem?’ diye sordum. Ülkeye 1.5 milyon dolar ile geldiğini ve gümrük memurlarının bu kadar nakit ile geçirmediğini ve büyük bir ceza alacağını söyledi.’’

Daha sonra Jennifer isimli kadına kendisini gümrük memuru olarak tanıtan Michelle Tan telefon açmış. Bu görüşme sırasında Dr. Harrison 1.5 milyon dolar ile serbest kalması için Jennifer’ın 3 bin dolar ödemesi gerektiğini söylemiş.

Bu şekilde başlayan ödeme zinciri 6 ay boyunca devam etmiş her seferinde giderek artan ödemeler 5,10,20 ve 30 bin dolarlara kadar ulaşmış. Dolandırıcılara 33 defa ödeme yapan kadın tüm hayat birikimi olan 570 bin doları ne yazık ki kaptırmış.

Avustralya siber suçlar raporuna göre 200,000 bin benzer dolandırıcılığa dair başvuru olmuş ve toplam da 300 milyon dolarlık işlem gerçekleşmiş.

#Facebook
#Dolandırıcı
#Arkadaş
7 yıl önce