|

Hırsızlar leyleğin sim kartını çaldı

Polonyalı bilim insanları tarafından bir leyleğin kanadına yerleştirilen verici üzerindeki sim kart, hırsızlar tarafından çalındı. Faturası ise çok ağır oldu.

Yeni Şafak
16:09 - 16/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 16:18 - 16/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Bilim insanlarını şaşkına çeviren hırsızlık olayı Mısır civarında yaşandı.
Bilim insanlarını şaşkına çeviren hırsızlık olayı Mısır civarında yaşandı.

Leylekler üzerinde araştırmalar gerçekleştiren Polonyalı bilim insanları, Katjek adını verdikleri leyleğin kanadına verici yerleştirdiler. Leyleklerin göç yolları ve davranışlarını incelemek isteyen bilim insanları bir sürprizle karşılaştı. 17 Ağustos 2017 tarihinde göç etmek üzere Polonya’dan havalanan leylek Katjek’in başına gelmeyen kalmadı.


Ukrayna, Romanya, Türkiye, Suriye, İsrail ve Mısır üzerinden Sudan’daki Nasir Gölü civarına ulaştı. Kışı burada geçiren Katjek dönüş yoluna geçti. Bir süre sonra mola veren leylek tekrar uçuşa geçti. Fakat leyleği GPS üzerinden takip eden bilim insanları tuhaf bir durumla karşılaştı. Leylek Katjek dönüş için farklı bir rota çizmişti.


26 Nisan 2018 tarihinde sinyaller kesildi

Bilim insanları 26 Nisan tarihinden beri sinyal alamadıkları leyleğin başına bir şeyler geldiğini düşünmeye başladılar. Fakat işin aslı çok tuhaftı. 7 Haziran’da gelen 3 bin dolarlık telefon faturası her şeyi açıkladı. Leylek Katjek’in vücuduna yerleştirilen verici üzerindeki sim kart, hırsızlar tarafından çalınarak 20 saat telefon görüşmesi yapıldığı ortaya çıktı.

Bilim insanları Katjek’in artık yaşamadığını, çünkü leyleğin omurgasına yerleştirilen vericinin kuşa zarar vermeden çıkarılmasının mümkün olmadığını ve bu yüzden Katjek’in ölmüş olabileceğini söyledi.

#Leylek
#sim kart
#Türkiye
6 yıl önce