|

İnterneti özgür bloglar kurtaracak

Teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web sitelerine blog adı veriliyor. 2000’li yılların başlarında baya popüler olan bloglar eski günlerini arasa da önümüzdeki yıllarda sosyal medya karmaşasından bunalan kullanıcıların ilk durağı olacak.

Yeni Şafak
11:47 - 16/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:52 - 16/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
Bloglar sizin dijital kitabınız olabilir.
Bloglar sizin dijital kitabınız olabilir.

Blog, dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen ülkemizde 2005 yılına kadar çok fazla fark edilmiş değildi. O dönemde ülkemizde açılan bloglar bir elin parmağı kadar bile değildi belki de. (

) Mayıs 2005 tarihinde Google'da Türkçe sayfalarda "

" kelimesi 65.400 kez yer alırken Mayıs 2006'da bu sayı 5 milyona yaklaşmış, günümüzde ise 6 milyardan fazlaya ulaşmayı başarmıştı. Kişisel, temasal, topluluk ve kurumsal olmak üzere çeşitli kategorilerde yazıların yazılabildiği bloglar özellikle kullanıcı – ziyaretçi arasındaki iletişimin daha samimi olması açısından önemliydi.



İnternetin daha da gelişmesi için blogların önemi büyük.

İnterneti daha yararlı kılabilmek için paylaşmanın önemini daha nitelikli hale getiren bloglar, sosyal medyanın güçlendiği günümüzde daha doğru bilginin, daha kişisel bilginin, daha ayrıntılı anlatılabileceği bir bölüm olabilir. Eskiden

insanlar bilmedikleri şeyleri (öğrenmek istedikleri, alış veriş, ülke, yer, farklı medeniyetler, nasıl yapılır vs) bilen birilerine veya biraz daha yakın zamana geldiğimizde sayıları az olan gazete, dergi gibi kaynağı belli bağımlı yerlerden öğrenirlerdi. Bunu artık bloglar sağlayabilir. Bloglar bağımsız, içten, sade arındırılmış bilgiyi aktaran araçlar olarak bu sorulara daha net, daha sağlıklı cevapları verebilir.



Sosyal medyanın karmaşası ve “yalanlarından” kurtulmak isteyenler, bloglara yönelebilir. İşte o zaman daha faydalı bloglar olacak, insanlar daha bilinçli olacak diyebiliriz.



Neden blog yazmalıyız?


Blog yaşayan ve sürekli gelişen bir ortam. Araştırmayı önemsediği için blog yazarını geliştiriyor, yazıyı okuyana yeni bir şeyler katıyor, insanlarla iletişim kurdukça sosyalleşmeye de katkı sağlıyor. Ayrıca

yepyeni keşiflere de imza atmanıza neden olabiliyor

.



Blog nasıl kurarım?


İnsanlar; anlatmak, paylaşmak ve etkileşmek isteyen sosyal varlıklardır. İnsanların düşüncelerini paylaşma isteği onları çeşitli arayışlara yönlendirir ve gelişen teknoloji ile internet sayesinde insanlar fikirlerini rahatça paylaşabilecekleri platform arayışlarına girişir. İşte burada olaya bloglar dahil olur.

Blog yazmak, blog sitesi açmak, blog açmak çok basit ve herhangi bir teknik bilgi de gerekmiyor.

Bu hizmeti veren birçok kuruluş var; popüler olanlar blogger, tumblr ve wordpress. Türkçe blog sitesi açmak isterseniz blogcu önerilebilir.

Blog açmak için ücret ödemeniz gerekmiyor, sadece vakit ayırmanız gerek.


Blog yazmak para kazandırır mı?


Blog açmanın/yazmanın amaçları arasında para kazanmak yok fakat birçok blog kullanıcısı bir süre sonra blogları üzerinden para kazanmaya başlıyor. Özellikle

bu konuda para kazanmaya başladıktan sonra, hediye çekilişleri bile düzenleyebiliyor.

olarak nitelendirilebilecek bloglar ise yoluna gönüllülük esasına göre devam edebiliyor.



Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Blog yazmak araştırmayı tetiklediği için bilgiyi daha iyi öğrenmenize katkı sağladığı gibi, daha fazla şey öğrenmenize, kültürel olarak birikiminizi artırmanıza sebep olacaktır.

Bunun yanında sosyal medyanın kısır ve hakaret dolu tartışmalarından uzak, daha objektif bir ortamda daha keyif alabileceğiniz işlere imza atabileceksiniz.

Dünya'da her gün 172.800 blog açıldığı, bunun her 2 saniyede 2 blog açılması demek olduğunu hatırlatalım.

Bütün bu ayrıntılar sonrası ''bende blog açmalı mıyım?'' dediğinizi duyar gibiyim. Evet, tabi ki açmalısınız. İyi bloglamalar!


#blog
#blog yazmak
#neden blog açmalıyım
7 yıl önce