Japonya, Ay'a gidiyor!

Yeni Şafak
Erdem Gükrer
16:3016/11/2015, Pazartesi
G: 16/11/2015, Pazartesi
Yeni Şafak

Biz de bu vesileyle hem haberimizi aktaralım hem de SSCB ile ABD arasında yaşanan 'uzay savaşlarına' göz gezdirelim.

SSCB, ABD ve Çin'in ertesinde Ay'a gidecek dördüncü ülke de Japonya olacak.



Japonya Hükümeti Uzay Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, güncellenen uzay programları dahilinde önümüzdeki yıl başlanacak ve 3 yıl sürecek çalışmalar neticesinde 2019 yılı itibarı ile aya indireceği insansız uzay aracını fırlatacak olan

dikkat çeken asıl detay ise aya inişin öncüllerinden farklı olarak 'nokta atışı' biçiminde gerçekleşecek oluşu.



Şöyle ki geliştirilecek uzay aracının iniş yapacağı nokta ile hedeflenen nokta arasında maksimum 100 metre bir farklılık olacağının altı çiziliyor ki bu da ayın tam istenilen biçimde gözlemlenebilecek oluşu anlamına geliyor. Bunun nasıl başarılacağı konusunda ise şimdilik elimizdeki tek bilgi, mevcut yüz tanıma teknolojilerinin çok daha gelişkin bir versiyonunun geliştirilmesi suretiyle gerekli düzenlemelerin yapılarak ay yüzeyinin gözlemlenecek oluşu.



Japonya'nın bu tür bir teknolojiyi başarı ile hayata geçirmesi halinde mevcut statüsünün yükseltilmesi ve nihai aşamada da Rusya, ABD ve Çin gibi uzay teknolojilerinde ortak projeler geliştiren ülkelerin arasına dahil edilmesi hedefleniyor.







  • 10 maddede ay yolculukları
  • 1)
    Aya gönderilen ilk insansız uzay aracı SSCB'nin Luna-1'i idi. Rotayı şaşıran mekik, ayın 6000 km ötesinden geçip gitti. (2 Ocak 1959)
  • 2)
    Aya ilk iniş SSCB'nin Luna-2'si idi. Ancak bu girişim de araç ayın yüzeyine sert iniş yapıp parçalandığı için başarısızlığa uğradı. (12 Eylül 1959)
  • 3)
    Aya ilk başarılı iniş SSCB'nin Luna-3'ü idi. Ay yörüngesine giren araç pek çok fotoğraf çekip dünyaya gönderdi. Yine bu sayede ayın görünmeyen yüzü hakkında ilk kez bilgi elde edilebildi. (4 Ekim 1959)
  • 4)
    Aya yumuşak iniş yapan ilk uzay aracı olan Luna-4 yine SSCB tarafından fırlatıldı. (3 Şubat 1966)
  • 5)
    ABD'nin aya ilk inişi (insansız) Survoyer-3 ile gerçekleşti. (17 Nisan 1967)
  • 6)
    Dünya yörüngesinden ayrılan ilk insanlı uzay aracı olan Apollo-8 ABD tarafından 21 Şubat 1968'de fırlatıldı ve Frank Borman, James Lowell ve William Anders ayı yakından gören ilk insanlar oldular.
  • 7)
    Aya başarıyla iniş gerçekleştiren ilk insanlı uzay aracı Apollo-11 oldu. Neil Armstrong ve Edwin Aldrin aya ayak basan ilk insanlardı. (21 Temmuz 1969)
  • 8)
    Bu ilk seyahatin ertesinde, 1972 senesinin sonuna kadar toplam 5 insanlı seyahat daha gerçekleşti ve ilki de dahil yapılan 6 uçuşta 12 ABD'li astronot ay yüzeyine indiler.
  • 9)
    SSCB'nin aya gönderdikleri ilk ve tek insanlı uzay aracı olan Soyuz-11 felaketle sonuçlandı. 6 Haziran 1971'de gönderilen ve 30 Haziran tarihinde dünyaya dönen kapsülün içindeki üç astronot da ölmüştü.
  • 10)
    SSCB ve ABD'nin haricinde aya insansız iniş gerçekleştiren tek ülke Çin oldu. Çin'in ilk Ay aracı olan Yütu'yu (Yeşim Tavşan) taşıyan Çang-3 uzay mekiği 14 Aralık 2013 tarihnde Ay'ın yüzeyine inmeyi başardı.



#japonya
#ay
#uzay
#bilimkurgu
#ay seyahati