|

Korsan film yavaşlatacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığınca sanatın ve sanatçıların haklarını korumak amacıyla telif haklarına yönelik hazırlanan yasa taslağında, özellikle gençlerin sık başvurduğu yöntem olan, korsan film ve dizilerin farklı mecralarda paylaşılmasına “internet yavaşlatma” cezası verilmesi öngörülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 01:45 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Korsan film yavaşlatacak!
​Korsan film yavaşlatacak!

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndaki taslağında bulunan cezalar netleşmeye başladı. Bir abone, indirdiği filmi “Torrent” gibi dosya paylaşım programları üzerinden yükleyip, farklı kullanıcılarla paylaşıyorsa “internet yavaşlatma” cezasıyla karşı karşıya kalacak. Bakanlıkça taslağın yasalaşması durumunda hayata geçirilecek bu yaptırım, “önce iki defa uyar” prensibine dayanacak. Belirlenen bireysel internet aboneleri, iki kez uyarılacak. Kişinin bu eylemlerine devam etmesi durumunda ise internet hızı 6 aya kadar yavaşlatılabilecek. Getirilmesi planlanan ikinci kritik düzenleme ise ihlalci internet sitelerine erişimin engellemesine yönelik olacak.

HIZLI MÜDAHALE

Bu kapsamda “Uyar-kaldır” olarak bilinen ve internet ortamında çeşitli web siteleri aracılığıyla eserleri izinsiz kullanılan ve paylaşılan hak sahipleri, paylaşımın kaldırılması için doğrudan internet sitesini uyarabileceği gibi doğrudan savcılığa da başvurabilecek. Ayrıca vizyona girmek üzere olan bir filmin paylaşılması durumunda yapımcı zaman kaybetmeden ve uyarı prosedürünü işletmeden de savcılıktan derhal siteye erişimin engellenmesini talep edebilecek.

#Korsan film
#Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
7 yıl önce