|

Küresel tehdit: İklim değişikliği

Bilim insanlarına göre, insanlığın neden olduğu küresel iklim değişikliği gezegendeki en önemli yaşamsal tehditlerden birini oluşturuyor. İklim değişikliğiyle mücadelede özellikle gelişmiş ülkelerin “isteksizliği” dikkati çekiyor.

Yeni Şafak
10:53 - 13/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:47 - 13/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Dünyanın geleceği için büyük tehdit oluşturan iklim değişikliği her sene artarken, ABD ve Çin gibi ülkelerin somut önlemler almaması protesto ediliyor.
Dünyanın geleceği için büyük tehdit oluşturan iklim değişikliği her sene artarken, ABD ve Çin gibi ülkelerin somut önlemler almaması protesto ediliyor.

Bilim insanları, küresel iklim değişikliğinin gezegendeki en hayati tehditlerden biri olduğu uyarılarına devam ederken, yeterli önlem alınmaması halinde biyoçeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgelerindeki canlı türlerinin yarısının bu yüzyıl sonuna kadar yok olabileceğini belirtiyor. İklim değişikliği tehdidiyle mücadelede “isteksiz” görünen sanayileşmiş ülkelere ve tüm insanlığa etkilerinin en aza indirilmesi konusunda çaba harcamaları çağrısı yapılıyor.


Çin ve ABD başta

Bilim insanları son 650 bin yılın hiçbir döneminde karbondioksit oranının bugünkü kadar yükselmediğini ortaya koyuyor. Karbondioksit salınımının en yüksek düzeyde seyrettiği bölgeler başta Çin ve ABD olmak üzere gelişmiş sanayiye sahip ülkeler. Hindistan, Rusya ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bu iki gelişmiş ekonomiyi takip ediyor. Bilim insanlarına göre gerekli tedbirleri almazlarsa küresel sıcaklık insan hayatını birçok alanda olumsuz yönde etkileyecek.


Mücadele edilmiyor

Gelecekte insanlığı etkileyecek en önemli krizlerden biri olan iklim değişikliğiyle mücadelede alınması gereken önlemler konusunda özellikle gelişmiş ülkelerin isteksizliği dikkati çekiyor.Uzmanlar, bu ülkelerin, sanayileşme tarihleri boyunca atmosferde neden oldukları gaz emisyonlarıyla ilgili üzerlerine düşen sorumluluğu almanın yanı sıra gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğiyle mücadelede gerekli teknik donanım ve desteği sağlamalarıgerektiğinin altını çiziyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, ekonomik çıkarlarına uymadığını savunarak Paris İklim Anlaşması’ndan ülkesini çekme kararı alması buna zıt bir örnek teşkil ediyor.

#Küresel ısınma
#iklim değişikliği
#Paris İklim Anlaşması
6 yıl önce