|

Musk’ın gözü yüksekte

ABD’li girişimci Elon Musk’ın uzay aracı ve roket üreticisi şirketi SpaceX, 6 Şubat’ta Falcon Heavy roketini fırlattı. ‘Yeni bir dönemin başlangıcı’ olarak değerlendirilen fırlatmanın ardından şirket, Dragon uzay aracıyla mürettebat taşımayı ve Big Falcon Rocket’in 2019’daki test uçuşları için hazırlıklara başlamayı planlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:38 - 10/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Falcon Heavy kalkışının ardından günler geçse de gündemden düşmüyor.
Falcon Heavy kalkışının ardından günler geçse de gündemden düşmüyor.

Elon Musk’ın kurduğu ticari uzay şirketi SpaceX, 6 Şubat’ta gerçekleştirdiği tarihi Falcon Heavy kalkışının ardından günler geçse de gündemden düşmüyor. Uzay bilimleri üzerine haberler yayınlayan Space.com sitesinin haberine göre, bu yalnızca yeni dönemin bir başlangıcı. Falcon Heavy’nin geliştirilmesi için yedi yılda 500 milyon dolar harcayan şirket, bu yıl Dragon uzay aracıyla astronotları uzaya taşımayı ve Big Falcon Rocket’in (BFR) 2019’daki test uçuşları için hazırlıklara başlamayı hedefliyor.

ORDUYU DESTEKLEYECEK

Şirketin, 2018 yılında Falcon Heavy için hedeflediği iki misyon daha var. Bunlardan ilki telekomünikasyon uydusu Arabsat 6A’nın fırlatılması, ikincisi ise ABD Hava Kuvvetleri’nin Uzay Test Programı 2. SpaceX’in uçuş programında ayrıca Immarsat ve Viasat şirketlerine ait uyduların taşınması da bulunuyor. Özel şirketlerin yanı sıra SpaceX’in ABD ordusuna ait ulusal güvenlik görevlerini de yerine getirmesi planlanıyor. SpaceX, ABD ordusu için ilk Falcon 9 görevlerini 2017 yılında başlatmıştı.

  • Falcon Heavy’nin geleceği
  • Falcon Heavy yörüngeye 64 ton ağırlığında yük fırlatabiliyor. Bu kapasite, SpaceX’in alçak dünya yörüngesine daha ağır uydular fırlatmasının, ya da daha yüksek sabit yörüngelere ulaşmasının önünü açabilir. Elon Musk da, Salı günü roketin uzaya fırlatılmasından sonra basına açıklamasında, “Falcon Heavy yeni bir yük kategorisi başlattı. Dünyadaki tüm roketlerin iki katından fazla yük taşıyabiliyor ve Pluto ve ötesine kadar yük fırlatabiliyor” demişti.
#Elon Musk
#Mars
6 yıl önce