|

Sosyal medya detoksu

Yapılan araştırmalar, zor ama sadece 5 günlüğüne sosyal medyadan uzak kalmanın stres seviyenizin önemli ölçüde azalacağını gösteriyor.

Yeni Şafak
10:51 - 8/05/2018 Salı
Güncelleme: 11:16 - 8/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Stres seviyesi kadınlarda daha yüksek.
Stres seviyesi kadınlarda daha yüksek.

Türkiye ve dünya gündemine dair gelişmeleri eskiden sadece gazete, radyo ve televizyondan takip ediyorduk. Fakat son 10 yıldır birçok sosyal mecranın hayatımıza girmesi ile birlikte gazete, radyo ve televizyonun pekte bir önemi kalmadı.

Çünkü anlık gelişmeleri internetten takip edebilmek artık çok kolay. İyi ya da kötü hiç fark etmez, gelişmelerden anında haberdar olmak teknolojinin bizlere sağlamış olduğu en büyük yarar.


Sosyal medya strese sebep oluyor

Bilim insanları sosyal medyayı yanlış kullanımının depresyon, stres, narsisizm, asosyallik gibi psikolojik rahatsızlıklara sebep olabileceği konusunda uzun yıllardır uyarıyor.



Yine aynı bilim insanları Facebook kullanan 138 kişi üzerinde bir deney yapıyor ve sadece 5 günlüğüne sosyal medyadan uzak kalmanın stres seviyenizin önemli ölçüde azalacağı sonucuna varıyor.

Araştırmacılar deneklere yaşam memnuniyetleri, ruh halleri, yalnızlık hisleri ile ilgili bir takım sorular soruyor.


Sorulara verilen cevaplar da baz alınarak yapılan araştırmanın sonucunda, Facebook kullanan kişilerin daha mutlu ve daha az yalnızlık hissi yaşadıkları sonucu ortaya çıkmış.

Bu sonuçta bir gariplik var

Araştırmanın devamındaysa deneklerin yarısına Facebook kullanımını bırakmaları söylenmiş. Beşinci günün sonunda tekrar aynı sorular sorulmuş ve gerekli ölçümler neticesinde Facebook kullanımını bırakanların mutsuz olduğu ortaya çıkmış.


Fakat hormon ölçümlerinde çıkan sonuç bunun aksin gösteriyor. Facebook kullanımını bırakan deneklerin beşinci gün sonunda stres hormonu olarak bilinen Kortizol seviyelerinin düştüğü gözlemlenmiş.

#Facebook
#Stres
#Depresyon
6 yıl önce