|

TSK ve NATO'nun siber kalkanı: Ahtapot

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle gündeme gelen milli siber güvenlik çözümü "Ahtapot"un kullanımı yaygınlaştırılacak. 2016'dan beri Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde hizmet veren sistem, kamu kurum ve kuruluşlarıyla belediyelerde de test ediliyor. Ahtapot tarafından korunan siteler şubat ayındaki siber saldırıları başarıyla savuştururken, sistem NATO tatbikatındaki senaryoların tümünden de başarıyla geçti.

Yeni Şafak
15:09 - 27/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:15 - 27/12/2018 Perşembe
AA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünya gerçekleşen TÜBİTAK ve TÜBA ödül töreninde Ahtapot'un siber güvenliği sağladığından bahsetmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünya gerçekleşen TÜBİTAK ve TÜBA ödül töreninde Ahtapot'un siber güvenliği sağladığından bahsetmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle gündeme taşınan milli siber güvenlik çözümü "Ahtapot"un kullanımı artırılacak. 2016 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet veren sistem için kamu kurum ve kuruluşlarıyla belediyelerde test çalışmaları yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleştirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, Ahtapot yazılımının siber güvenlikte üstlendiği role işaret etmişti. Erdoğan, "Bugün siber saldırılar ve açıklar, devletin güvenliği ile kişi mahremiyetini ihlal eden en büyük tehditlerdendir. Geliştirdiğimiz 'Ahtapot' yazılımı, bir kuvvet komutanlığımızın karargahına yapılan siber saldırıyı başarıyla engelledi ve gerçekleşecek bir NATO tatbikatına dahil edildi." ifadesini kullandı.

Açık kaynak kodlu bileşenlerden yararlanıyor

Ahtapot'un işletim sisteminin Pardus olması sayesinde siber güvenlik bileşenlerinde de açık kaynak kodlu milli işletim sistemi dağıtımı kullanılıyor.

Açık kaynak kodlu bileşenlerden yararlanılması, denetlenemeyecek sistemlerden uzak durulmasını sağlıyor.

Ahtapot, kurulum, yapılandırma ve güncellemelerin kolaylaştırılması için bir merkezi yönetim sistemi barındırıyor.

  • Kolay ve anlaşılır kurulum ve kullanım kılavuzlarına sahip Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, güvenlik duvarı, web uygulama, e-posta, saldırı tespit/önleme, siber saldırı erken uyarı, güvenli bağlantı ve güvenli internet erişim sistemleri gibi özellikleriyle kurumların güvenlik ihtiyaçlarına açık kaynak teknolojilerden yararlanarak çözümler sunuyor.
Gelişmeye devam ediyor, kullanımı yaygınlaşacak

Pardus-Ahtapot Projesi, 21 Nisan 2016'dan beri Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde kullanılıyor.

Bu yıl içinde Eyüpsultan Belediyesinde de kullanıma alınan Ahtapot için diğer bazı kurumlarda kurulum denemeleri yapılıyor.

Halihazırda Ahtapot Projesi ile ilgili olarak kurumların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirme ve destek faaliyetlerine devam ediliyor.

Saldırıları püskürttü, NATO'dan geçti

Ahtapot tarafından korunan siteler, şubat ayında önemli bir sınav verdi. 3-6 Şubat'ta farklı saat aralıklarında yapılan DDoS (Distributed Denial of Service-Dağıtık devre dışı bırakma) saldırıları başarıyla savuşturuldu.

Ahtapot, 10-29 Haziran'da gerçekleştirilen NATO CWIX Tatbikatı'na katılarak, siber güvenlik tatbikat senaryolarının tümünden başarıyla geçti.

#Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Projesi
#PARDUS
#siber güvenlik
#siber tehdit
#TSK
#Türk Silahlı Kuvvetleri
5 yıl önce