|

Tuz Gölü’nde roket şöleni

TEKNOFEST 2021 Roket Yarışları’nda Türkiye’nin dört bir tarafından gençler projelerini sergiledi. ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde düzenlenen ve 12 Eylül’e kadar sürecek yarışlarda 80 takım şampiyonluk için mücadele edecek.

00:00 - 9/09/2021 Perşembe
Güncelleme: 05:24 - 9/09/2021 Perşembe
Yeni Şafak
TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk  Bayraktar, yarışlar kapsamında takımları ziyaret edip tasarlanan roketlere imza attı.
TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, yarışlar kapsamında takımları ziyaret edip tasarlanan roketlere imza attı.
MUHAMMED KURTAR
TEKNOFEST 2021 Roket Yarışları’nda Türkiye’nin dört bir tarafından gençler projelerini sergiledi. ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde düzenlenen ve 12 Eylül’e kadar sürecek yarışlarda 80 takım şampiyonluk için mücadele edecek. TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise bu yıl dördüncüsü yapılan ve katlana katlana büyüyen yarışmanın Avrupa’da ilk olduğuna dikkat çekti. Bayraktar,
“Bu yıl alçak irtifa, orta irtifa, yüksek irtifa, zorlu görev dediğimiz 4 farklı kategoriden oluşuyor. Bu yarışmalar Teknofest’in kalbi”
dedi. Bayraktar, gençleri uzay çalışmalarına özendirmek için bu tip yarışların düzenlendiğini aktararak
“Burada bir yıl boyunca kendi roketlerini tasarlıyorlar. Gerçek bir uzay görevini simüle ettiriyor. Burada asıl olan kendi roketlerini tasarlıyor olmaları. Bir yıl boyunca tasarlayıp 3 saniyede 20 bin feete çıktıklarını görüyorlar”
diye konuştu.


İlham kaynağı “Mavi Vatan”

Yarışmaya Atatürk Üniversitesi’nden gelen Kayra Roket Takımı kaptanı Halil Alan roketlerine “Mavi Vatan” adını koyduklarını söyledi. Alan, roketlerinin 6 kilometre irtifaya çıktığını belirtti.

  • Fırat Üniversitesi’nden Troket takımı kaptanı İsmet Özen de ismi Troket olan roketlerini tanıttı. Özen,
    “Bu yıl yüksek irtifa 6 bin metrede yarışacağız. Yüksek irtifa kategorisine katılabilmek için minimum bir yıl deneyim isteniyor. Geçen yıl orta irtifada katılmıştık. 560 takım arasından Türkiye 5’incisi olduk”
    dedi. Özen, roketlerinin saatte bin 800 km hızla gittiğini aktarırken,
    “ F-16’lara göre bir buçuk kat daha hızlı uçacak”
    diye konuştu.


Gökdoğan’ın testi ekimde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “İnşallah Gökdoğan da görüş ötesi dediğimiz 65 kilometre menzilli hava-hava füzemiz, bunun da testi ekimden öteye gitmez.
Ekim ayında bunun F-16’larımızdan testi gerçekleştirilecek.
Böylece dünyada bu sınıfta da hava-hava füzesi geliştirebilen nadir ülkelerden bir tanesi haline gelmiş olacağız” dedi.
#Tuz Gölü
#Selçuk Bayraktar
#F-16
#ROKETSAN
#TÜBİTAK SAGE
3 yıl önce