|

Yalan haberlerle mücadele için Wikitribune kuruldu

İnternet dünyasının çevrimiçi ansiklopedisi olarak tanımlanan Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, profesyonel gazetecilerin ve topluluk gönüllülerinin bir araya gelerek yalan haberlerle mücadele edeceği Wikitribune isimli yeni platformun yayına geçtiğini duyurdu.

Yeni Şafak
14:23 - 26/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 14:24 - 26/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Wikitribune, ilk olarak 10 profesyonel gazeteciyle yayına başlayacak.
Wikitribune, ilk olarak 10 profesyonel gazeteciyle yayına başlayacak.

Sosyal medyanın her geçen gün yayılmasıyla ve arama motorları tarafından çıkarılan haberlerin etkilerinin artmasıyla internet dünyasında birçok yalan haber yayılarak insanların yanlış bilgilendirilmesine neden oluyordu. Buna önlem olarak internet ansiklopedisi Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales’in açıklamasına göre profesyonel gazeteciler ve gönüllü olarak çalışacak insanlar bir araya gelerek internetteki haberlerin doğrulanmasına katkıda bulunmayı amacıyla Wikitribune isimli yeni platform kuruldu.

Guardian’ın haberine göre arayüzü ve kullanışı Wikipedia gibi ücretsiz ve reklamsız olan Wikitribune, bağışlarla varlığını sürdürmeyi planlıyor.

Yazılanların doğru veya yanlış olduğuna ilişkin, belgeleriyle birlikte profesyonel gazeteciler ve gönüllülerden oluşan bir denetleme heyeti tarafından denetlenecek olan Wikitribune’e haber değeri taşıyan her şey yazılabilecek.

Her türlü konunun haberinin paylaşılabileceği platformdaki içerikleri oluşturanların ücretlerini bağışlarla karşılamayı planlayan Wikitribune, kurucusu Jimmiy Wales tarafından “halk için halk haberleri” olarak tanımlanıyor.

Çıkış fikri ilk olarak geçtiğimiz ABD seçimlerinde çıkan asparagas haberlerin abartılı düzeyde artması olan Wikitribune, başlangıçta 10 profesyonel gazeteciyi işe almak için gerekli bağışların yatırılmasıyla faaliyete başlamayı planlıyor.

Yeterli bağışın yakın zamanda toplanması ve Wikitribune platformunun 8 Haziran Birleşik Krallık genel seçimlerinden önce yayına geçirilmesi bekleniyor.

#Wikitribune
#Wikipedia
7 yıl önce