|

Yapay zekâ savunmada

e-Safe tarafından düzenlenen 2. Siber Güvenlik Zirvesi'nde konuşan BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, yapay zekâ imkânlarını siber tehdidlerle mücadelede kullandıklarını belirterek, “AVCI, AZAD ve KASIRGA uygulamalarımız, zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin tespitinde aktif olarak kullanılmakta” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:21 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan
BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ev sahipliğinde e-Safe tarafından düzenlenen 2. Siber Güvenlik Zirvesi, bu alanda çalışan uzmanları Ankara’da bir araya getirdi. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ise zirveye video konferans yoluyla katılarak bir konuşma yaptı. Sayan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ni (USOM) bünyesinde barındıran Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

KURUMLARI UYARDIK

Sayan, USOM tarafından 2017 yılı içerisinde 1.550’ye yakın Kurum/Kuruluş/İşletmeye resmi yazı ile siber güvenlik bildiriminde bulunulduğunun altını çizdi. BTK’nın, yapay zekâ imkânlarını siber tehditlerle mücadele kapsamında yürüttüğü projelerde kullandığını vurgulayan Sayan, “Özellikle AVCI, AZAD ve KASIRGA olarak adlandırılan uygulamalarımız, zararlı yazılım komuta sunucularının, ele geçirilmiş sistemlerin ve zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin tespitinde aktif olarak kullanılmakta ve daha sofistike analizler yapabilmesi için de geliştirilmeye devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

30 BİN UZMAN AÇIĞIMIZ VAR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, “Kamu tarafında sıkıntı, siber güvenlik uzmanı sayısı çok az. 30 bin civarında siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var” dedi. Zerey, “Siber güvenlik yazılımlarının yüzde 90’dan fazla yabancı menşeli. Belki o siber güvenlik yazılımının olmaması daha iyi. Çünkü ne yaptığını anlamak çok zor, güncellemek için yurt dışına bağımlısınız. Bunların yerine Türk firmaları tarafından yazılmış yerli ve milli siber güvenlik yazılımlarının kullanılmasını öneriyoruz ve teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HEDİYE HAFIZA KARTI UYARISI

RTÜK Üyesi Taha Yücel, “İstediğiniz kadar cihazlarınızı kontrol altında tutun ciddi bir açıkla karşı karşıya olabilirsiniz, ne kadar önlem alırsanız alın size hediye edilen bir hafıza kartından ve size gelen e-postadan güvenliğiniz tehdit altına girebilir. Elimizden geldiği kadar önlem almamız ve eğitimlerimizi buna göre planlamamız gerekir” dedi.

İNSAN KAYNAĞINA ODAKLANDIK

e-Safe Kurucusu Musa Savaş ise e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin Türkiye’nin siber güvenlikteki ihtiyacı olan insan kaynağı açığının nasıl kapatılacağı konusu başta olmak üzere kamudaki zafiyetlere odaklanarak düzenlendiğini belirtti.

#Ömer Fatih Sayan
#KASIRGA
#AVCI
#AZAD
6 yıl önce