|

Turgut Özal kaçıncı Cumhurbaşkanı? Turgut Özal'ın hayatına dair bilgiler

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının 29. yıldönümünde hayatına dair bilgiler araştırılıyor. Turgut Özal, ölümünün 29'uncu yılında mezarı başında anıldı. Turgut Özal kaç yaşında vefat etti? Turgut Özel Türkiye'nin kaçıncı Cumhurbaşkanıdır? İşte merak edilen bu soruların yanıtı...

19:37 - 18/04/2022 Monday
Güncelleme: 19:50 - 18/04/2022 Monday
Yeni Şafak
Turgut Özal'ın hayatı
Turgut Özal'ın hayatı

Turgut Özal, ölümünün 29'uncu yılında mezarı başında anıldı. Anma törenine çok sayıda siyasetçi katılırken eşi Semra Özal, "Bu acı hiç bitmiyor, her gün daha da artıyor" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da merhum Cumhurbaşkanı ile ilgili mesaj yayımladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TURGUT ÖZAL MESAJI

  • Sosyal medya hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında, geleceğini şekillendiren atılımlarında öncü rol oynayan, çalışkanlığıyla, duruşuyla, şahsiyetiyle milletimizin gönlünde sarsılmaz bir yere sahip olan 8’inci Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal’ı vefatının yıl dönümünde rahmetle yâd ediyorum." dedi.

TURGUT ÖZAL TÜRKİYE'NİN KAÇINCI CUMHURBAŞKANIDIR?

Turgut Özal Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı'dır.

TURGUT ÖZAL KİMDİR?

1927 yılında Malatya’da doğdu. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirdi. Elektrik İşleri Etüd İdaresinde görevlendirildi. 1952 yılında mühendislik ekonomisi alanında uzmanlık eğitimi için ABD’ye gönderildi. Türkiye’ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı.

1961–1962 yıllarında askerlik hizmetini Millî Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak yaptı ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurulmasına katkıda bulundu. Bu sırada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde ders verdi.

Bir süre Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak çalıştı ve 1967–1971 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü. Ayrıca Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu.

1971–1973 yıllarında Dünya Bankası’nda danışman olarak görev yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli sınaî kuruluşlarında çalıştı ve 1979 yılı sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekâleten yürüttü. Türkiye ekonomisini liberalleştirmeyi hedefleyen ve 24 Ocak Kararları olarak bilinen geniş çaplı programın hazırlanmasında önemli rol oynadı.

12 Eylül 1980 askerî müdahalesinden sonra kurulan hükûmete ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisi’ni kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin birinci gelmesi üzerine hükümeti kurmakla görevlendirildi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 19. Başbakanı oldu. 1987 seçimleri sonrasında tekrar hükümet kurdu ve başbakan olarak görev yaptı.

31 Ekim 1989’da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin sekizinci cumhurbaşkanı olarak seçilen Özal 9 Kasım 1989 günü bu görevine başladı.

17 Nisan 1993 günü geçirdiği bir rahatsızlık sonucu görevi sırasında vefat etti.

1954’te Semra Hanım’la evlenen Turgut Özal’ın üç çocuğu bulunuyordu.


#turgut özal
#turgut özal kimdir
#turgut özal kaçıncı cumhurbaşkanı
#turgut özal ne zaman vefat etti
#turgut özal vefatı
2 years ago