Toplu sözleşmede uzlaşmaya varılan konular memurların beklentilerini karşıladı mı?

04:0027/08/2023, Pazar
G: 27/08/2023, Pazar
Ahmet Ünlü

7. Dönem Toplu Sözleşme müzakereleri kısmi mutabakatla sonuçlandı. Maaş artış oranları dışında birçok konuda uzlaşmaya varılarak kamu görevlilerinin geneline yönelik hususlardan 50 madde üzerinde uzlaşma sağlandı. Daha önceki yazılarımızda sendikaların taleplerini açıklayarak birçoğunun hayata geçirilmesinin zorluğundan bahsetmiştim. Bu yazımızda uzlaşmaya varılan kritik konuların detayları üzerinde açıklamada bulunacağız. 1’inci dereceli memurlar için 3600 ek gösterge çalışması yapılacak Toplu

7. Dönem Toplu Sözleşme müzakereleri kısmi mutabakatla sonuçlandı. Maaş artış oranları dışında birçok konuda uzlaşmaya varılarak kamu görevlilerinin geneline yönelik hususlardan 50 madde üzerinde uzlaşma sağlandı. Daha önceki yazılarımızda sendikaların taleplerini açıklayarak birçoğunun hayata geçirilmesinin zorluğundan bahsetmiştim. Bu yazımızda uzlaşmaya varılan kritik konuların detayları üzerinde açıklamada bulunacağız.

1’inci dereceli memurlar için 3600 ek gösterge çalışması yapılacak

Toplu sözleşmede mutabakata varılan konular arasında 1’inci dereceli memurlara 3600 ek gösterge çalışması yer alıyor. Buna göre kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak, 1. derecedeki bazı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin 3600 ek gösterge rakamından faydalandırılması hususunda yetkili konfederasyonun katkısıyla çalışma yapılacağı hususunda mutabakata varılmıştır. Bu çalışmanın ne zaman sonuçlanacağı ile kapsamı tam olarak belirlenmemiştir.

Bu düzenlemenin emekli maaşlarına olacak etkisi düşünüldüğünde çok ciddi bir çalışma yapılması gerektiği ve yeni oluşacak denge nedeniyle birçok düzenlemenin kaçınılmaz olacağı düşünüldüğünde kısa vadede sonuç beklemek biraz zordur.

Küçük bir örnekle konuyu açıklamak gerekirse 1’inci derecedeki VHKİ kadrosunda bulunan bir kişinin ek göstergesi 3600 olduğunda, 3600 ek göstergeli müdürlerin durumu ne olacak? Bunlar başlı başına bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Yani bir dengesizlik düzeltildiğinde başka dengesizliklerin ortaya çıkmasının önüne geçmek oldukça zordur. Ayrıca, yapılan düzenlemelerin geçmişte emekli olanlara da yansıyacağı düşünüldüğünde ciddi bir kitap yapılması gerekiyor.

Toplu sözleşme ikramiyesi aylık olarak ödenecek

Mutabakata varılan metne göre toplu sözleşme ikramiyesi aylık olarak ödenecektir. Buna göre 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 4’üncü maddesinin; a) Birinci fıkrasında yer alan “ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge” ibaresi “aylık veya ücretleriyle birlikte aylık 250 gösterge” şeklinde, b) İkinci fıkrasında yer alan “ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık” ibaresi “aylık” şeklinde, uygulanacaktır.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 4’üncü maddesinde öngörülen toplu sözleşme ikramiyesi 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödenecektir.

6. dönem toplu sözleşme metninde bu tutar 3 ayda bir olarak ve 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeneceği belirtilmişti. 7. Dönem toplu sözleşme mutabakatına göre 3 aylık gösterge rakamı 2.121 olmuştur. Buna göre ödenen ikramiye tutarı aylık olarak ve 707x0,509796 = 365,52 TL olarak ödenecektir.

4688 sayılı Kanun’un yeniden düzenlenmesi için çalışma yapılacak

Varılan mutabakata göre kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun çalışma hayatına ilişkin güncel koşullar çerçevesinde gözden geçirilmesi amacıyla çalışma yapılacaktır.

Şef ve amirlerin özel hizmet tazminatı arttırıldı

Şeflere ilave 10 puan üzerinden ödenen özel hizmet tazminat oranlarının 22 puana çıkarıldı. Bunun parasal karşılığı ise 9500x0,509796x% 12 = 581,16 TL’dir. Yine amirlere 12 puan ilave özel hizmet tazminatı ödenecek. Bunun parasal karşılığı ise 9500x0,509796*% 12 = 581,16 TL’dir.

İtfaiyecilere ilave 5 puan ek ödeme verilecek

Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile 2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında itfaiyeci ve yangın söndürme eri unvanlı kadro ve pozisyonlarda bulunanların 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranlarına 7 puan ilave edilecek.

Buna göre itfaiyeci kadro ve pozisyonlarda bulunanlara ödenen ilave 5 puan 7 puana çıkarılmakta ve yangın söndürme eri de kapsama alınmaktadır. Bunun parasal karşılığı ise 9500x0,509796x% 7 = 339,01 TL’dir.

Koruma ve güvenlik görevlilerinin ek ödemesi 2 puan arttırılıyor

Konuna ve güvenlik görevlisi kadro ve pozisyonlarında bulunan personelin, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye ekli (I) sayılı Cetvel’e göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına 10 puan ilave edilecektir. Daha önce bu oran 8 olarak belirlenmişti.

Bunun parasal karşılığı ise 9500x0,509796x% 2 = 96,86 TL’dir.

Döner sermayeden yararlanamayan sağlık çalışanlarına ilave 10 puan ek ödeme verilecek

Daha önce Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı’na dahil tabip ve diş tabibi kadro ve pozisyonlarında bulunanların, aynı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına 12 puan ilave edilirken yeni mutabakata göre bunlar dışındaki sağlık personeline de ilave 10 puan ek ödeme verilecek.

Daha açık ifade etmek gerekirse döner sermaye ödemesinden faydalanamayan tabip ve diş tabibi dışındaki sağlık personeline ilave 10 puan ek ödeme verilecektir. Bunun parasal karşılığı ise 9500x0,509796x% 10 = 484,30 TL’dir.

Teknik hizmetler sınıfındaki personele 20 puana kadar ilave ek ödeme

Teknik hizmetler sınıfında yer alan personelin özel hizmet tazminatlarının mühendis grubundakiler için 20 puan, kimyager grubundakiler için 10 puan, tekniker ve teknisyen grubundakiler için 5 puan artırılmıştır.

Buna göre mühendis grubundakilere 9500x0,509796x % 20 = 968,61 TL, kimyager grubundakilere 484,3 TL, tekniker ve teknisyen grubundakilere ise 242,15 TL ilave ödeme yapılacaktır. Maalesef mühendislerin beklentisi karşılanamamıştır.

Avukatların ek ödemeleri arttırılıyor

Varılan mutabakata göre avukatların ek ödemeleri 10 puan artırılıyor. Bu artışın parasal karşılığı ise 484,3 TL’dir.

Müdür ve dengi unvanların özel hizmet tazminatı arttırılıyor

Müdür ve dengi unvanlarda görev yapan personelin özel hizmet tazminatı oranları 20 puan (968,61 TL), müdür yardımcısı ve dengi unvanlarda yapanların ise 15 puan (726,45 TL) olarak artırılıyor.

Toplu sözleşme taleplerini ve parasal tutarlarını daha önceki yazılarımda izah etmiştim. Taleplerle kazanımlar arasında makas çok açık olsa da ilave her kazanım oldukça önemlidir. Ümit ve temenni ederiz ki Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’ndan da kamu görevlilerini tatmin edici bir zam oranı çıkar.

#Ekonomi
#Kanun
#Sözleşme
#Ahmet Ünlü