|
Hangi koalisyon
CNNTÜRK 'ün seçim sonrası yaptırdığı araştırmada, “bugün yeniden seçim olsa kime oy verirsiniz” sorusuna gelen yanıtlar yüzde 45 AK Parti diyor.

Bu bulgu, seçim sonrası ortaya çıkan koalisyon zorunluluğunun ve istikrarsızlık endişesinin, erken seçim halinde seçmenlerin muhtemel davranışı üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor. Ancak bu etki ne kadar olur, AK Parti'nin geri alacağı oylar tek başına iktidar olmasına yeter mi ya da tersine AK Parti açısından kayıp devam mı, bunlar kolay kestirilemez.

AK Parti kurmayları ve cumhurbaşkanının önce koalisyon alternatiflerini denemek niyetinde oldukları anlaşılıyor. Ancak, bu çabalardan sonuç alınmazsa, Türkiye hükümet kuramaz bir görüntü vermeye başlarsa, bu görüntüyü de kullanarak “istikrar” temalı bir erken seçimi akıllarının bir köşesinde tuttukları muhakkak.

Karşımızda iki büyük koalisyon ihtimali var.

AK Parti-CHP koalisyonu ve AK Parti-MHP koalisyonu…

Her iki koalisyon için de muhalefet partilerinin hükümet kurmaya iktidar partisinden daha hevesli oldukları açık…

O zaman soru biraz da şudur: AK Parti hangisini tercih edecek, daha doğrusu önce hangisine yönelecek?

CHP ve MHP'nin AK Parti'nin önüne koyacakları önkoşullar bu tercihte önemli bir rol oynayacaktır. Ancak tek faktörün bu olmadığı da açıktır.

AK Parti açısından bakıldığında gündelik icraat için MHP kolaylık sağlar, partiler arası fikri yakınlık, paralel yapı konusundaki ortak hassasiyet bu koalisyon fikrini kolaylaştırır, kaldı ki, bir koalisyon hükümeti söz konusu olduğunda cumhurbaşkanının icracı görüntüsü kendiliğinden sınırlanır.

Bunlar AK Parti-MHP koalisyonunun AK Parti için avantajlı yönleridir.

Buna karşın AK Parti kurmaylarının karşı karşıya kalacakları üç sorun bulunuyor.

İlki, MHP'nin ve Bahçeli'nin çıtayı yüksek tutması, AK Parti'yi görüntüde kendi çizgisine çekme sembolik olarak boyun eğdirme arayışına girme eğilimi, Saray meselesi, yolsuzluk dosyaları gibi konulardaki üsten dili olacaktır.

İkincisi ideolojik havuzun iki benzer partisinin koalisyon yapması halinde bunun hemen her zaman küçük partiye yaradığı gerçeğidir.

Üçüncüsü ve en önemlisi ise çözüm süreci meselesidir. Çözüm süreci her ne kadar şu an için dondurucuda olsa da, AK Parti sürece soğuk yaklaşsa da, unutmamak gerekir ki, bu parti ve Erdoğan sürecin sahipleridir, buna karşın Bahçeli ve MHP sürecin bir numaralı karşıtlarıdır.

Bugün en azından söylem düzeyinde buluştukları ortak nokta MHP'nin durduğu yer gibi görünmektedir.

Ancak bu durumun bir koalisyonda tescil edilmesi AK Parti'ye kaybettiği oyları geri getirmeyecek, tersine MHP'nin duruşunu doğrulayacak ve tescil edecektir.

Çözüm süreci konusunda iki parti arasında anlaşma kolay görünse de, bu durumun gerek ilk görüntü olarak, gerek muhtemel bir

Kürt krizinin seyri açısından AK Parti'ye faydalı olmayacağı açıktır.

AK Parti oy kaybının bir kısmını şimdiden çözüm sürecine bağlıyor.

Bununla ilgili bir kısım veri de yok değil. Çözüm sürecine karşı hassasiyetin en yüksek olduğu İç Anadolu bu açıdan bir örnek. Nitekim Kayseri'de AKP'nin oyu yüzde 12,5 azalırken MHP'nin yüzde 9,5 artmış durumda. AKP'nin Sivas'ta oy kaybı yüzde 6, MHP'nin artışı yüzde 8. Yozgat'ta AKP'nin oyu yüzde 8,28 azalmış. MHP'nin oyu yüzde 9,19 artmış. Kırıkkale'de kayıp kazanç oranı yüzde 11'e yüzde 9. Aksaray'da yüzde 8 ve yüzde 12.

İç Anadolu'nun tüm illeri böyle…

Elbette Ak Parti'den MHP'ye oy kayışının tek nedeni çözüm süreci değil. MHP, Türk muhafazakar seçmenin ikinci adresi, birinci adresten her tür ve her nedenle yaşanan kaçış önce buraya yöneliyor.

AK Parti'nin seçimi bu açıdan kolay değil.

Yaptığı değerlendirme ve mevcut görüntüyle çözüm sürecini rölantiye alması kuvvetle muhtemel…

Ancak bunu kiminle yapacağı kendisi açısından son derece önemli…

CHP'li bir koalisyon çözüm süreci musluğunu tam kapatmadan yol almasına, pist değiştirmesine imkan verecektir.

Sonuç şu:

Kürt meselesi koalisyon oluşumunda önemli bir rol oynayacak, süreç ise dondurucuda bekleyecek…

Gerisi?

Göreceğiz…
#Çözüm süreci
#Kürt meselesi
#seçim sonuçları
9 yıl önce
Hangi koalisyon
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’