|
ABD-Yunanistan anlaşmasında “Türkiye’ye savaş sebebi”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın,”Suriye’den Türkiye’ye yönelik terör saldırılarına artık tahammülümüz kalmadı” açıklaması sonrası, askeri operasyonların terör örgütü DSG/YPG’yi Türkiye için büyük tehlike oluşturan noktalardan çıkarmaya yönelik olması bekleniyor. Türkiye’nin “Güvenli Bölge” oluşturma planı kapsamında, bölgenin batısındaki Telabyad-Cerablus ve doğuda Resulayn’dan başlayarak Irak sınır hattına kadar uzanan alanda 30 kilometre derinliğin kontrol altına alınması amaçlanıyor. Bu nedenle TSK ve MİT Kuzey Suriye ve Fırat’ın Doğusunda operasyon yapılaması muhtemel bölgeler için askeri operasyon hazırlıklarına başladı. Üst düzey yetkililerce yapılan açıklamalarda ; Ekim ayı sonunda Roma’da yapılacak, G20 liderler zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet başkanı Putin ile konuyu ele alacakları diplomasi görüşmelerinden bir sonuç çıkmazsa ve DSG/YPG bu bölgeleri terk etmezse operasyonun kaçınılmaz olacak.Zira bu karar alındı ve belli bazı ülkelerle gerekli olan koordinasyon gerçekleştirilecek.

ÇEVRELEME HAREKATI ABD’NİN HİLAL PLANI
Suriye’de Türkiye’yi terör örgütlerini kullanarak durdurmaya çalışan Batı’lı ve hegemonik güçler Mavi Vatan’da Türkiye’yi kendi kara sınırları içine hapsetmeye ve Türkiye’yi çevreleme harekatıyla ABD’nin ‘hilal planı’nı hayata geçirmeye çalışıyorlar. Türkiye’ye 40 km uzaklıktaki Dedeğaç’ı Atina’dan alıp
askeri üs
yapan
ABD
, şimdi de Çanakkale Boğazı’nı çerçeveleyen adaları istiyor. Bölgede ABD’nin hilal şeklinde bir askeri güç ve silah mühimmat yığınağı yaptığı görülüyor “ABD’nin Yunanistan’da başka üsler kurmak istediği de gelen bilgiler arasında. Bölgede bu gelişmeler yaşanırken TSK, Ege ve Akdeniz’de ‘Kararlılık 2021 Tatbikatı’ başlattı. Peki peş peşe gelen bu haberler ne anlama geliyor? ABD ve Yunanistan ne yapmaya çalışıyor? Bütün bu gelişmeler Amerika’nın olası bir savaş veya gerginlik durumunda Türkiye’ye Yunanistan üzerinden saldırabileceği ihtimalini akla getiriyor.

ABD’nin, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’i kontrol etme stratejisi kapsamında, Yunanistan’ı kendine bağlı bir askeri üsse dönüştürme planı hız kesmeden sürüyor. Bölgede hem kalıcı hem de dönüşümlü olarak askeri varlık oluşturmak isteyen ABD, ikili savunma anlaşmaları kapsamında Yunanistan’daki üslerini de arttırmayı planlıyor. Yunanistan Savunma ve Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan askeri üsler hakkındaki raporda, ABD’ye 22 bölgenin önerildiği ifade ediliyor. İskiri Adası’nda yer alan üssün de stratejik konumundan dolayı ABD tarafından kesin olarak tercih edileceği belirtiliyor. ABD güçleri, hali hazırda Girit’teki Suda Üssü ile Dedeağaç limanını kullanırken, Larissa ve Stefanovikio’daki hava üssü de

ABD uçaklarına hizmet veriyor.

ABD ile Yunanistan önceki gün kritik bir anlaşmaya imza attı. İlk olarak 1990 yılında imzalanan ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması 14-15 Ekim 2021 tarihinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias tarafından 5 yıllığına yenilenerek ve genişletilerek imzalandı. 2026 yılına kadar taraflardan biri çekilmezse süresiz olarak yürürlükte kalacak.

İLK KEZ BİR METİNDE YAZDI

Öte yandan Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini’ye konuşan kaynaklar ABD’nin ilk kez Türkiye’ye yazılı bir metinde karşı olduğunu ve Yunanistan ile aynı safta yer alacağını söyledi. Kaynaklar, ABD’nin “Türkiye’nin yayılmacı politikasına” karşı olduğunu da dile getirdi. Kathimerini’de yer alan haberde, “ABD bu kez Yunanistan ile Türkiye’yi aynı sepete koymadı. Önceki yılların aksine ABD, Yunanistan’a yatırım yapacağını ve Türkiye’nin provokatif tavırlarından gözünün korkmayacağını ve Yunanistan’daki güçlerini harekete geçirmekten çekinmeyeceğini duyurdu” yorumu yapıldı.

MİÇOTAKİS: MEMNUNUM

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD’nin bu anlaşma ile Meriç’den Girit Adası’na kadar kritik noktalarda, Yunanistan’daki askeri varlığını güçlendirdiğini belirterek “ABD ayrıca, Yunanistan’a yönelik tehdit ve tahriklere birlikte karşı koyma yükümlülüğü altına giriyor. Çok memnunum” dedi.

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias ise önce ismen belirtmeyerek Türkiye’ye yüklendi, daha sonra anlaşmanın kimseye karşı yapılmadığını söyledi. Dendias, TBMM’nin Yunanistan’ın Ege’de karasularını genişletmesi halinde askeri tedbirler dahil hükümete yetki veren ‘casus belli’ kararına atıfla “Yunanistan, egemenlik haklarını kullanması halinde ‘casus belli’ tehdidi ile karşı karşıyadır” dedi. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Dendias bu sefer “Bu anlaşma, Fransa ile imzaladığımız anlaşma gibi, herhangi bir ülkeye karşı değildir” ifadelerini kullandı.

Yunanistan, ABD silahlı kuvvetlerine kolaylıklar sağlamak amacıyla, 4 bölgedeki (Dedeağaç, Girit, Stefanoviko ve Litohoro) bazı askeri altyapı ve tesislerini tahsis edecek.

Taraflar, karşılıklı anlaştıkları takdirde, Yunan Silahlı Kuvvetlerini’nin başka tesislerini de ABD’ye askeri kolaylık sağlamak için tahsis edilebilecek. Bu madde Atina’da, gelecekte ABD silahlı kuvvetlerine kolaylıklar sağlanacak bölgelere Ege adalarının da dahil edilebilmesi ihtimali olduğu şeklinde yorumlandı.

Taraflar, silahlı saldırı veya silahlı saldırı tehdidi gibi barışı tehdit eden eylem veya teşebbüslere karşı, güvenliklerini, egemenliklerini, bağımsızlıklarını ve toprak bütünlüklerini karşılıklı korumaktaki kararlıklarını tekrarlıyorlar. Yunan dışişleri kaynakları, bu madde sayesinde, ABD’nin, Türkiye’den saldırıya uğraması halinde Yunanistan’a yardım edeceğini ileri sürdüler. Zavallılar!!!

#Recep Tayyip Erdoğan
#DSG/YPG
#TSK
#Kiriakos Miçotaki
2 yıl önce
ABD-Yunanistan anlaşmasında “Türkiye’ye savaş sebebi”
100 yıl sonra Kurtlar Sofrası yeniden kuruldu ama Türkiye “Endülüs” olmayacak!
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak