|
Enis Berberoğlu TBMM’de tekrar yemin edecek mi?

Anayasa Mahkemesi’nin 2’nci hak ihlali kararı sonrasında 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, “yeniden yargılamanın kabulü, infazın durdurulması, hükümlülüğün sona erdirilmesi” yönündeki kararı, TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Karar CHP milletvekilleri tarafından alkışlandı!!! CHP’liler Berberoğlu’nun yeniden milletvekili olduğu savıyla vatana ihanet suçundan yargılanan Berberoğlu’nu alkışlamışlardı. Ancak TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Milletvekilliğinin nasıl düşürüleceği Anayasa’da belli. Böyle bir durumla karşılandığında ne yapılacağına dair açık bir hüküm yok. Hukuk çerçevesinde değerlendireceğiz. Yeni bir durum bu. Arkadaşlarla konuşacağız” dedi. Şentop, Berberoğlu’nun şu anda vekil olup olmadığıyla ilgili soruya da, “Onu şu anda tam söyleyemiyorum. Herhalde Meclis’in bir işlem yapmasından sonra ancak o gerçekleşecektir. Onu hukukçu arkadaşlarla konuşacağız. Yeni bir durum bu çünkü” diye cevap verdi.

AYM’nin 2’nci hak ihlali kararından sonra FETÖ’nün çekirdek kadrosu içinde bulunan Enis Berberoğlu’nun avukatları da TBMM’de ‘Yeniden yemin etme ve diğer işlemler konusunda sıkıntılı durumu anlamış olacaklar ki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yeniden yargılanması ve infazın durdurulmasına karar verilerek dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan ve Adalet Bakanlığı’na gönderilen fezlekeye itiraz etmişlerdi. Yapılan itirazda
fezlekede üç ayrı suça yer verildiği hatırlatılarak Berberoğlu’nun sadece Yargıtay’ca onanmış olan TCK 329. maddesi uyarınca “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” kapsamında yargılanabileceği gerekçesiyle yeniden fezleke düzenlenerek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na gönderilmesi talep edilmişti.
İSTANBUL 14’ÜNCÜ AĞIR CEZA MAHKEMESİ İTİRAZI OY BİRLİĞİ İLE REDDETTİ
14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi oy birliği ile aldığı kararda,
“İddianamede cezalandırılması talep edilen kanun maddeleriyle mahkememizce ve istinaf mahkemesince yapılan yargılamalar sırasında sanık hakkında uygulanan kanun maddelerinin yapılan değerlendirmelere göre TCK 328/1, 329/1 ve 330/1. olarak değişkenlik gösterdiği, bu nedenle mahkememizce düzenlenen fezlekeye her üç kanun maddesinin yazıldığı, yasama dokunulmazlığının sadece eylemler bakımından kaldırılabileceği, suçun hukuki tasnifinin mahkemeye ait olduğu dikkate alınarak fezlekede düzeltilecek bir husus bulunmadığı anlaşıldığından talebin reddine” ifadeleri kullanıldı.
Bundan sonrası hakkında TBMM ve yargının vereceği kararlar önem taşıyor. Benim üzerinde durduğum en önemli konulardan biri Enis Berberoğlu’nun TBMM’de yapılacak istişareler sonucunda tekrar milletvekili olup olmayacağına karar verilmesi elbette! Eğer milletvekilliği tescil edilir, tekrar yemin etmesi istenirse TBMM’de nasıl, hangi yüzle nasıl yemin edeceği ile ilgilidir.
Milletvekillerinin yemin töreninde ne yazıyor?
‘’ Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.‘’
Şüphesiz FETÖ’nün isteği ile CHP’den milletvekili olan Berberoğlu bu yemini kalben değil şeklen okuyacak. Ancak bir dönem Hürriyet Gazetesi’nin ve CHP’nin FETÖ imamı olan, MİT TIR’ları vatana ihanet davasının 1 numaralı sanıklarından olan Enis Berberoğlu yemin töreninde
‘Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağına’
dair yemini hangi yüzle Türk milletine karşı yapacak? FETÖ’nün milli iradeye tekrar saldırması durumunda FETÖ’nün yanında mı yer alacak? Pensilvanya’ya gidip FETÖ elebaşının önünde diz çöküp elini eteğini öperken Atatürk ilke ve inkilaplarına bağlı kalacağına yönelik yemini nasıl yapacak, Türk milletini nasıl inandıracak veya kandıracak?
Nereden bakarsanız bakın dünyanın hiçbir ülkesinde vatana ihanet edenler, casuslar
darbeciler baş tacı edilmez alkışlanmaz, hele hele millet iradesinin tecelli ettiği Meclis’in kapısından bile içeri sokulmazlar.
#Enis Berberoğlu
3 yıl önce
Enis Berberoğlu TBMM’de tekrar yemin edecek mi?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle