|
2021 yılında ekonomik normalleşme süreci
Covid-19 neticesinde yaşadığımız sorunlar nedeniyle ekonomide, eğitimde, sağlıkta, turizmde, ticarette yani her alanda normalleşmeye ihtiyacımız var.
2020 yılında sıklıkla konuştuğumuz ekonomik normalleşmeyi bu yıl da çokça konuşacağız.

Covid-19 sürecinde dünya ekonomisinde meydana gelen türbülansın azalması, yani ekonomik normalleşme için ilk koşul salgının etkisini kaybetmesinden geçiyor. Bunun için de aşılamanın yoğunlaşmasının ve aşıların etkinliğinin artmasının en önemli husus olduğu açıktır.

Ekonomide var olan enflasyon-kur-faiz döngüsünün kırılması için uygulanan para politikasının başarılı olması öne çıkan bir diğer husus. Diğer yandan, Türkiye–AB ilişkileri, Doğu Akdeniz meselesi ve Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceği
ekonomik normalleşme açısından öne çıkan diğer önemli hususlardır.
AŞILAR, 2021 YILINDA EKONOMİK NORMALLEŞMEYİ SAĞLAR MI?
Ekonomik normalleşme bu yıl da en çok konuşulacak konuların başında geliyor.
Ekonomik normalleşmeyi sağlamak için öne çıkan hususlardan en önemlisi aşılardır.
Aşıların sayısı, aşılama hızı ve aşıların etkinliğine bağlı olarak ekonomide normalleşme beklentileri artacaktır.

Çünkü ekonomideki kısıtlamaların gevşemesi, eğitimin başlaması, ekonomilerin canlanması ve dolayısıyla salgının sona erdirilmesinin yani hayatın normalleşmesinin ancak aşı ile gerçekleşebileceğini geçen geçen bir yıllık süre içerisinde görmüş olduk.

Şu anda dünyada BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac, Sputnik V aşıları acil kullanım onayı alınarak çeşitli ülkelerde yaygın bir şekilde kullanım aşamasına gelen aşılardır.
Bu aşılara erişimin hızlanması ve aşılanan kişi sayısının artması dolayısıyla toplumsal bağışıklık kazanılması sağlanacak ve bunun neticesinde de ekonomide tüm sektörlerde toparlama beraberinde gelecektir.
YENİ PARA POLİTİKASI
Ekonomide fiyat istikrarının sağlanması, kurlarda normalleşmenin tesis edilmesi de ekonomide normalleşme için çok önemli.
Çünkü yüksek enflasyon, birçok makro ekonomik göstergeyi kötüleştiren bir sorun.
Bu amaçla, enflasyona sebep olan yüksek kur baskısının azaltılması yani enflasyon-kur- faiz döngüsünün kırılması için Merkez bankasının uyguladığı yüksek faiz politikasının sonuçları 3-6 ay arasında görülecektir. Bu durumda bu faiz politikası adımı neticesinde elde edilecek sonuçların normalleşmeye sağlayacağı desteği 2021
yılının ilk çeyreği sonrasında görmek mümkün.
Diğer yandan, normalleşme safhasında enflasyonun, kurun kontrol altına alınmasının önemli olduğu kadar yüksek faizlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilememesi de önemli.
Belki de normalleşme için yüksek faizin etkilerinin görülmesi sonrasında gündeme gelecek faiz indirimleri ekonomik normalleşmeyi hızlandıran bir politika değişikliği olabilir.
AB VE ABD İLE İLİŞKİLER
Türkiye’nin
Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan ile yaşadığı sorunların, Türkiye-AB ilişkilerine yansıması
ve AB’nin Doğu Akdeniz’i kendi meselesi haline getirmesi hem bölgede hem de Türkiye -AB ilişkilerinde gerginliğin artmasına neden oldu.
Türkiye’nin açıklamayı planlanmadığı ekonomik ve hukuki reformlar, Türkiye’nin AB ile arasındaki gerginliğin azaltılması için verilen
yumuşama sinyalleri ve Doğu Akdeniz’deki mesele için Türkiye ve Yunanistan arasında başlayacak görüşmeler
gerginliğin azaltılması normalleşme için önemli.
Diğer yandan,
Türkiye’nin ABD ile S400 meselesi yüzünden yaşadığı sorunlar ve sonrasında ABD tarafından Savunma Sanayi Başkanlığına uygulanan yaptırımların geleceği,
20 Ocak 2021 tarihinde göreve başlayacak olan yeni Başkan Biden’ın gündem maddesi olacak. Biden’ın yönetiminin Türkiye ile ilgili politikaları hem dış politika hem de ekonomi ve dolayısıyla normalleşme açısından öne çıkan önemli konular olacaktır.
#Ekonomik normalleşme
3 yıl önce
2021 yılında ekonomik normalleşme süreci
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti