|
2022 yılı biterken
2022 yılının son günleri yaşanırken,
dünya ekonomisini derinden etkileyen ve yaşanan sorunları 2023 yılına taşıyan
önemli gelişmeler oldu.

2022 yılında öne çıkan önemli sorunlar; Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte enerji arz güvenliği sorunu, enerji fiyatlarında meydan gelen artışlar ve tabii ki enerji fiyatlarının tetiklediği enflasyon meselesi.

Bu sorunlar başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş bir çok ülkede de yaşanan önemli meseleler oldu.

Enerjide Rusya’ya bağımlı olan birçok Avrupa ülkesinin, Rusya’nın uyguladığı enerji yaptırımları nedeniyle enerjiyi nasıl tedarik edecekleri konusunda ciddi arayışların içine girdiği ve halen bu arayışların devam ettiğini görüyoruz.

Avrupa ülkeleri bir yandan tedarikçileri çeşitlendirir, depoladıkları doğalgazı arttırır ve
yenilenebilir enerji kaynakları ile alternatifler oluştururken diğer yandan yaptıkları tasarruflar ile enerjide yaşanacak darboğazı ve enerji fiyatları nedeniyle artan fiyat artışlarını hafifletmek için çaba göstermektedir.
Çünkü dünyanın en zengin ülkelerinden bazılarında bile enerji fiyatlarındaki artışlar, son yıllarda yaşanan en yüksek enflasyon oranını beraberinde getirdiği için yaşam maliyeti kriziyle sonuçlandı.
Bir çok ülke, yaşam maliyetlerinde meydana gelen bu artışları telafi etmek için bir çok sosyal program uygulamak zorunda kaldı.

Bu nedenle, 2023 yılında, alternatif kaynaklar, özellikle de güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, biyokütle enerjisi, jeotermal enerji ve hidrojen enerjisi gündemdeki önemli enerji kaynakları olacaktır.

2022 YILI BİTERKEN TÜRKİYE’DE ENERJİ MESELESİ

2023
yılı,
bir yandan 2022
yılında artan enflasyonu kontrol altına almak, diğer yandan enflasyona neden olan önemli bir faktör olarak enerji tedarikini daha az maliyetle sağlamak ve son dönemlerde yapıtaşlarını oluşturduğu
enerjinin merkez ülke olma için atacağı adımların damga vuracağı bir yıl olacaktır.

Şu bir gerçek ki, Türkiye yıllarca enerjiye ödediği yıllık ortalama 50-60 milyar dolarlık enerji faturasını azaltmak ve belki de sonlandırmak için önemli bir sürece girdi.

Türkiye’de 2023 yılının bir yandan enerjide dışarıya bağımlılığını azaltmak, enerji arz güvenliğini sağlamak ve enerjide merkez ülke olmak için, özellikle
Karadeniz’de keşfettiği doğalgaz kaynakları, zengin rezervlere sahip olan ülkelerden gelecek yeni doğalgaz kaynakları ve özellikle Doğu Akdeniz’deki keşifler ile ortaya çıkacak yeni kaynaklar
ile yeni bir dönemin başlangıcı olacağı beklenmektedir.
Enerji konusu Türkiye ekonomisinin merkezinde olacaktır.
Bu nedenle, 2023 yılının enerji açısından önemli bir yıl olacağı beklenmektedir.

Diğer yandan, alternatif enerji kaynakları olarak öne çıkan yenilenebilir enerjide de yeni atılımların ve yatırımların hızlandığı ve yenilenebilir enerjinin toplam enerji tüketimindeki payının artacağı bir yılın arifesindeyiz.

Dolayısıyla, hem Türkiye için hem de enerjide dışarıya bağımlı olan bir çok Avrupa ülkesi için
2023 yılının enerjinin merkezde olduğu, yeni işbirliklerin ve projelerin konuşulacağı bir yıl olacağını bekliyoruz.
#Enerji
#Doğal Gaz
#Türkiye
1 yıl önce
2022 yılı biterken
CHP bir siyasi parti mi yoksa demokrasiyi yok etme örgütü mü?
Klas duruş
Düşünce tarzını değiştirmek
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek