|
2022 yılında enerjide beklentiler

Enerji, 2021 yılına adeta damgasını vurdu. Çünkü, enerjinin üretimin en önemli girdisi olması, arzındaki yetersizlikler ve fiyat artışları dolayısıyla üretim maliyetlerini arttırmakta, bu da enflasyonu arttırıcı bir etki oluşturmaktadır.

Diğer yandan, yüksek enerji fiyatları özellikle enerjide dışa bağımlı olan birçok ülke için yüksek ithalat faturası anlamına gelmektedir. Bu nedenle, enerji meselesi dünyada ekonomik beklentileri, siyaseti, dış politikayı ve daha birçok alanı etkileyecek önemli bir başlığa dönüşmektedir.

Peki 2022 yılında dünyada enerji alanında öne çıkması beklenen alt başlıklar neler olacak?

ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ
VE ENERJİ FİYATLARI

Kovid-19 nedeniyle ekonomilerdeki daralmanın arkasında beklentilerin üzerindeki hızlı toparlanma 2011 yılında enerji talebini de ciddi miktarda arttırdı. Yüksek miktardaki enerji talebinin mevcut enerji arzı ile karşılanamaması hem petrolde hem de doğalgaz fiyatlarında önemli miktarda artışları beraberinde getirdi.

2022 yılına girerken AB ülkelerindeki doğal gaz fiyatlarındaki artış 2021 yılında olduğu gibi 2022 yılı enflasyonu için de önemli bir faktör olacağını gösterdi.

2022 yılında enerji fiyatlarındaki artışları kontrol altına almak, artan enerji talebini karşılamak için enerji arz güvenliğini sağlamak ve başta da doğalgaz arzındaki olası yetersizlikleri gidermek için AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke tarafından atılacak adımlar enerji arz güvenliği politikaları açısından önemli olacak.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE
VE YENİ ENERJİ KAYNAKLARI

Paris İklim Anlaşması ile hem fosil yakıtların azaltılması hem de yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda açıklanan eylemlerin hayata geçirilmesi için uygulanacak politikalar açısından yeni bir döneme giriyoruz.

Bu nedenle, 2022 yılı önemli.

Ancak, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda özellikle enerji arz güvenliğinin sağlanması konusunda hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler açısından bazı soru işaretleri devam ediyor.

AB ülkelerinin başta da Fransa’nın nükleer enerji ve doğal gaz için finansmanı sürdürülebilir enerji yatırımları kapsamına alınması konusundaki çabaları ve gelişmekte olan ülkelerin fosil yakıtların sona erdirilmesi konusundaki itirazları öne çıkan önemli soru işaretleridir.

Ama şu bir gerçek ki, yenilenebilir enerji konusunda gerçekleşen yatırımlar ve gerçekleşecek yatırımlar hem 2022’de hem de sonraki yıllarda enerji alanında özellikle güneş ve rüzgar gibi enerji kaynaklarının artan önemi açısından yeni bir dönemi işaret ediyor.

ENERJİDE SICAK KONULAR

Şu da bir gerçek ki, enerji arz güvenliğinde ve dolayısıyla da enerji politikalarında doğalgaz meselesi merkezde olamaya devam edecek.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğindeki rolü, AB-Rusya arasındaki doğalgaz hattı, Doğu Akdeniz’in enerji kaynakları ve yenilenebilir enerjinin fosil kaynakları nasıl ikame edeceği konusu, 2022 yılında konuşulacak önemli enerji meseleleri olacak.

Diğer yandan, Türkiye enerji arz güvenliğinde yenilenebilir enerjinin payını artırmak, yeni doğalgaz kaynakları keşfetmek, Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın kullanımı için başlatılan çalışmaları hızlandırmak ve Doğu Akdeniz meselesinde yeni adımlar atmak 2022 yılında Türkiye’nin enerji gündeminde yer alacak önemli konular olacaktır.

#Enerji
#Kovid-19
#Paris İklim Anlaşması
2 yıl önce
2022 yılında enerjide beklentiler
Küresel müesses nizam nasıl çalışır...
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?