|
Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu: Yenilenebilir enerji

Türkiye coğrafi konumu itibariyle enerji kaynaklarına sahip olan ve bu kaynakları talep eden ülkeler arasında kritik bir noktada yer almaktadır. Söz konusu ülkeler arasında doğal bir geçiş güzergahı oluşturan Türkiye aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma konusunda da elverişli bir konuma sahiptir.



Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olan Türkiye, bu bağımlılığı en aza indirmek ve kaynak çeşitliliği sağlayıp sürdürülebilirliği yakalayabilmek adına yenilenebilir enerjide gerekli yatırımlara son dönemlerde öncelik vermeye başladı.

Bugün yenilenebilir enerji konusunda son derece önemli adımlar atılıyor.

TÜRKİYE’DE YENİLENEBİLİR
ENERJİ NEDEN ÖNEMLİ?

Son dönemlerde bin megavatlık güneş ve rüzgar enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projeleriyle Türkiye, yenilenebilir enerjide daha büyük kapasiteli yatırımlara imza atmayı planlıyor. Türkiye, güneş ve rüzgar enerjisinde sahip olduğu potansiyeli kullanma ve Ar-Ge alanındaki çalışmalarıyla enerji arz güvenliğinde yeni bir dönemin arifesinde.

Yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirilecek Ar-Ge çalışmaları sonucunda bir yandan enerjide dışa bağımlılık azalırken diğer yandan, makine ve teçhizatta yerli üretim zorunlu hale gelmiş olacaktır. Böylece hem enerjide dışa bağımlılık azalmış olacak hem de ithalatta azalış gerçekleşecektir.

Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisindeki avantajlı konumu yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunuyor. Bu da Türkiye’nin bölgede yenilenebilir enerji alanında da öncü ülke olma konumuna yükselmesi açısından son derece önemli bir gelişme. Aslında dışarıya yani yabancıya kaynaklara bağımlılığın azaltılmasının formülü de yenilenebilir enerjidir.

Yenilenebilir enerji çevreye duyarlı ve temiz bir enerji olma noktasında da oldukça önemlidir.

TÜRKİYE’DE YENİLENEBİLİR
ENERJİ NE DURUMDA?

Yenilenebilir enerji alanında atılan adımlar ve gerçekleşen yatırımlar sayesinde yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içindeki payının artış trendinde olduğu görülmektedir. 2018 yılında 4 bin 25 megavat kurulu güç devreye girmiş ve diğer kalemlerle birlikte toplam kurulu gücün yüzde 93’ünü yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları oluşturmuştur.

Devreye giren kurulu gücün yarısından fazlasını yenilenebilir enerji (yüzde 40,8’i güneş ve 12,7’si rüzgar) sağlarken yüzde 22,1’ini de hidroelektrik sağladı. Bunları diğer kaynaklardan yüzde 8,2’si linyit, yüzde 6,7 ile doğal gaz, 5,4 ile jeotermal, 3,5 ile biokütle ve 0,6 ile ithal kömür izledi.

2019 yılında yeni rüzgar ve güneş YEKA’lar ile birlikte kurulu güç içerisinde rüzgar ve güneşin payı daha da artacaktır.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDEN ÖNEMLİ?

Enerji üretiminde yenilenebilir kaynak kullanımıyla etkin ve verimli bir yaklaşım sergilenirken tüketimde de aynı süreç takip edilmelidir.

Her yıl Ocak ayının ikinci haftası Enerji Verimliliği Haftası düzenlenmekte. Bu kapsamda birçok etkinlik yapılarak enerji verimliliği ile ilgili konular değerlendirilmeye alınıyor. Türkiye gibi enerji kaynaklarında yüksek oranda dışa bağımlı olan ülkeler açısından yerli ve yenilenebilir kaynaklar kullanılarak üretim yapmak ne kadar önemliyse enerjiyi verimli kullanmak da o kadar önemli.

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında da üzerinde hassasiyetle durulan enerji verimliliği konusunda Türkiye’nin enerji harcamalarında 8,4 milyar dolar civarında tasarruf yapması planlanmakta. Bu da ekonomik denge üzerinde ciddi bir baskı unsuru olan enerji harcamalarının azaltılması anlamına geliyor.

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kararname ile kurulan Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı, Türkiye’nin bahsi geçen konudaki hassasiyetini göstermesi bakımından son derece önemlidir. Söz konusu başkanlık ile enerji verimliliği, çevre, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda yürütülen çalışmalar koordine edilecek ve bunlar tek bir çatı altına toplanmış olacaktır.

Bu gelişme şüphesiz son zamanlarda enerji verimliliği konusunda atılan en somut adımlardan biridir.

#​Türkiye
#Resmi Gazete
5 yıl önce
Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu: Yenilenebilir enerji
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?
İran’da değişimin ayak sesleri…
İslâmcılık, milliyetçilik ve tam bağımsızlık