|
İhracat
Hem ihracat ve ekonomik büyüme arasındaki güçlü ilişki hem de ihracatın ekonomik büyümenin en önemli güçlerinden birisi olması nedeniyle ihracat,
birçok ülkenin gerçekleştirdiği ekonomik başarı hikayesi
için önemli bir ekonomik gösterge olmuştur.
1980’li yılların başından beri birçok ülke, ihracata dayalı ekonomik büyüme modelini kullanıyor. Yani, ekonomik büyümeye yalnızca ülke içi talebin değil dış talebin de katkı yaptığı bu büyüme stratejisi ile ülkeler daha yüksek
GSYİH ve daha yüksek kişi başı gelire ulaşmayı hedefliyor.
İhracat ile ekonomik büyümeyi gerçekleştiren ve kişi başı gelirini yüksek gelirli ülkeler grubuna taşıyan birçok ülke var. Özellikle Asya Kaplanları dediğimiz Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Güney Kore bu ülkeler arasında yer alıyor.
Dünya’da en fazla ihracat yapan ülkeler içerisinde
Hong Kong ve Güney Kore gibi ülkelerin olması da bunun bir göstergesi.
EN ÇOK İHRACAT YAPAN ÜLKELER

2020 verilerine göre, dünyada en çok ihracat yapan ve ilk 10 sırada yer alan ülkeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Çin
2,6 trilyon dolarlık ihracatıyla birinci sırada yer alırken, ABD 1,4 trilyon dolarlık ihracat ile ikinci sırada yer alıyor. Almanya ise 1,38 trilyon dolarlık ihracat değeriyle üçüncü sırada yer almakta.
Listenin devamındaki ülkeler ise Hollanda, Japonya, Hong Kong, Güney Kore, İtalya, Fransa, Belçika, Meksika, İngiltere ve Kanada olarak sıralanmaktadır.
Bu ülkelerin hepsi de
Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli, yani zengin ülkeler olarak sınıflandırılmaktadır.
Çin’
in yıllarca ihracatta elde ettiği deneyim ile
önümüzdeki yıllarda dünya ekonomileri içinde
GSYİH büyüklüğü bakımından mevcut durumda bulunduğu ikincilik konumunu değiştirerek birinci sıraya yükselme konusunda önemli bir motivasyonu olduğu açık.
Çin bu hedefine dünyanın birçok ülkesine gerçekleştirdiği ihracat miktarı ve yeni yeni hayata geçirmeye çalıştığı tarihi İpek Yolu projesi ile ihracatta adımlarını daha da hızlandırıyor.

Her ne kadar 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan kapanmalar ve kısıtlamalar ihracat rakamlarını düşürse de 2021 yılında ekonomilerin hızla toparlanmaları ile ihracat tekrar ekonomilerin en önemli gücü olma özelliğine devam etmektedir.

TÜRKİYE VE İHRACATA DAYALI
EKONOMİK BÜYÜME STRATEJİSİ
Türkiye ekonomisinde,
24 Ocak 1980 yılında alınan kararlar ile ihracata dayalı ekonomik politikaya geçilmiş ve ekonomide yeni bir döneme girilmişti.
Günümüzde de ihracatın arttırılması için uygulanan politikalar ve sağlanan destekler ile dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleşiyor.
Türkiye’nin ihracat trendine baktığımızda, niteliğinin yani yüksek teknolojik ürünlerin sanayi ürünleri ihracatı içindeki payının çok yükselmese de miktarında önemli artış olduğunu görüyoruz. Son 12 aylık dönemde,
Türkiye tarafından gerçekleştirilen ihracatın miktarının 221 milyar dolara ulaşması dikkate değer.
Gerçekleşen bu ihracat miktarı ile
bir yandan ekonomik aktivitenin dış talep ile canlanmasına önemli bir ivme kazandırılacak, diğer yandan da dış ticaret açığının azalması yoluyla cari açığı sorun olmaktan çıkaracaktır.
Dolayısıyla, ekonomik büyümede sürdürülebilirlik açısından ihracat artışının önemli faktörlerden biri olduğu açıktır.

#Çin
#GSYİH
#Dünya Bankası
2 yıl önce
İhracat
Dostluk üzerine...
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü