|
Alex ve Appiah"a dikkat

Celta Vigo ile Perşembe günü zorlu bir 90 dakika oynayan Fenerbahçe''nin yorucu bir yolculuktan sonra Cuma akşam üzeri İstanbul''a gelmesi bir dezavantaj olarak görülebilir. Ancak ben bu durumun fiziki olarak F.Bahçe''yi fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Asıl sorunun, kazanılması gereken maçın, hem de penaltı kaçırılarak, kaybedilmesinin futbolculara yüklediği zihinsel yorgunluk olduğunu düşünüyorum. Sarı-lacivertli ekibin öncelikle bu durumu, avantaj haline dönüştürmesi lazım. Yani Celta Vigo gibi bir İspanyol ekibi önünde oynanan futbolun, G.Saray''a karşı oynanması halinde, galibiyete yeteceği teması futbolcuların kafasına yerleştirilmeli. Genel olarak baktığımızda Zico''nun yaptığı açıklamalarda bu tezi işlediği dikkatten kaçmıyor. Nitekim futbolcularda bu paralelde sözler sarf ediyor ve “Celta maçında ki futbolu oynarsak, Galatasaray''ı yeneriz” diyor.

F.Bahçe açısından maç öncesi böyle. Yine aynı noktadan hareket ederek, puanlara baktığımızda F.Bahçe''nin avantajlı olduğunu görüyoruz. Bir bakıma G.Saray''ın galibiyete F.Bahçe''den daha çok ihtiyacı var. Beraberlik F.Bahçe''nin ilk yarıyı lider bitirmesini sağlayacaktır.

Maç öncesi F.Bahçe''nin bir avantajı da Şükrü Sarac-oğlu stadı. G.Saray''ın bu statta ne denli zorlandığını bilmek için istatistiklere bakmaya gerek yok. Sarı-kırmızılılar burada ağır bir baskı altında oynuyorlar; hatta bazı tecrübeli oyuncuların, “Bu statta maç kazanmamız olanaksız” saplantısına kapıldığı da bilinen bir gerçek.

Şimdi gelelim ilk ve son düdük arasına. F.Bahçe''nin yumuşak karnı hep yazdığım gibi Alex. Özellikle büyük maçlarda Alex, takımını 10 kişi mücadele etmek zorunda bırakıyor. Ancak Zico hangi şartlar altında olursa olsun onu formayı veriyor. Bugün de durum farklı olmayacak. Burada bir gözlemimi paylaşmak istiyorum; F.Bahçe taraftarı artık Alex''i bir tabu haline getirmekten vazgeçmiş. Celta maçı sonrası Alex''e gösterilen tepki bunun işaretiydi. Bir bakıma G.Saray maçı Alex''in en kritik karşılaşması. Ya kendisini aşıp, bir büyük maçı F.Bahçe''ye kazandıracak kadar iyi oynayacak, ya da F.Bahçe taraftarının yükselen tepkisine hazırlıklı olacak. Onun oynaması demek, aynı zamanda Kezman''ın da etkili olması anlamına gelecek. Nitekim Kezman''ın Celta maçında ki etkisizliğinde gelişigüzel toplar kovalamasının payı büyüktü.

Derbi öncesi Mehmet Yozgatlı''nın yokluğu da bu bağlamda ciddi dezavantaj. Çünkü Yozgatlı, özellikle sol kanatta ciddi sıkıntı yaşayan G.Saray''ı bir hayli hırpalardı. Şunu vurgulamamızda yarar var. Bu durumda Aureilo, Deniz, Appiah ve Tuncay kurgusu F.Bahçe''nin orta alan direnci açısından büyük avantaj. Böyle bir orta alan kurgusuyla oynarken, Appiah öne çıkacaktır.

F.Bahçe''nin savunması bu güçlü orta alanın arkasında rahat oynuyor, ama Volkan''ın ne yapacağını bilmek için, medyum olmak lazım.

Sonuç olarak, F.Bahçe rahat oyununa agresif bir savunma ekler, cesaretli hücum yaparsa maçı lehine çevirir.

17 yıl önce
Alex ve Appiah"a dikkat
Siyasette yumuşama: Mümkün mü?
Genç kimdir?
Başkan Erdoğan soykırım davasının müdahili olarak ABD’ye gidecek mi?
Özgürlüğün otoriterliği karşısında Filistin taraftarı öğrenciler
Gazze ışığında üniversitenin misyonu