|
Dolar, BDDK Kanunu’nda değişiklik ve yeni bir finansal enstrüman

Ekonomideki dengelenme süreci ile beraber nihayet bir süredir reformlar için zamanımızdan çalan işlerden stratejik öneme sahip uzun vadeli konulara yönelmeye başladık. Bu bağlamda geçtiğimiz Perşembe akşamı meclise gelen 40 maddelik “Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” pek çok açıdan kritik öneme sahip. Bu konuya geleceğiz ancak önce eski bir tartışmanın yeni gündemine kısaca bir göz atalım.

DOLAR’DAN DEĞERİ NE OLACAK?

Bir süreden bu yana küresel rezerv para birimi olma özelliğini elinde tutan Dolar’ın, ABD tarafından bir silah olarak kullanılmasının sonuçlarını sizinle bu köşede paylaşıp, kısa vadede olmasa bile orta ve/veya uzun vadede ülkelerin Dolar’dan kaçışının hızlanacağı tespitimi sizlerle paylaşıyorum. The Economist’in son sayısında benim bu içerikteki yazılarıma gelen “olmaz öyle şey” tarzı eleştirilere cevap niteliğinde bir makale yayınlandı. Makalenin başlığı şu: Dolar’ın tahttan indirilmesi; ”ABD’nin yaptırımları agresif bir şekilde kullanması Dolar’ın hükümdarlığını tehlikeye atıyor.” Yazı şu cümle ile başlıyor; “Dolar’ın rakipleri ve müttefikleri başka seçeneklere bakıyorlar.” Gerçekten de öyle. Derginin dağıtımda olduğu sıralarda haber portallarına düşen bir habere göre, İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Avrupa Merkez Bankası (ECB), İsveç Ulusal Bankası, Kanada Merkez Bankası, İsviçre Ulusal Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankasından yetkililer, merkez bankası tarafından oluşturulacak bir dijital paranın (central bank digital currency / CBDC) olası etkilerini araştırmak için bir araya gelecek. Özetle benim de Eylül 2018’de yazdığım üzere artık Dolar’ın diğer para birimleri karşısındaki seviyesini değil algısal değerini tartışmaya başladık ki bu durum bile başlı başına Dolar’ın tahtını sallamaya yetiyor.

EKONOMİ GÜVENLİĞİ
İÇİN KRİTİK ADIMLAR

20 Ocak günü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, akademisyenler ve medya temsilcileri ile bir toplantı yapmış ve “Ekonomi güvenliği bir milli güvenlik meselesidir.” demişti. Albayrak sürece ekonomi güvenliği perspektifi ile yaklaştıklarını ve bundan sonrasında bu alana ilişkin daha fazla teknik çalışmanın olacağını söylemişti. Öyle de oldu. Meclise Perşembe akşamı gelen kanun teklifine göre finansal piyasalarda manipülatif ve yanıltıcı işlemlere ilişkin tanımlamalar yapılacak. Bununla beraber bu tanımlar uluslararası hukuk ve mevzuatla uyumla hale getirilecek. Bankaları tehlikeye düşürenlerin imza yetkileri alınacak. BDDK’ya bankacılıkta erken aksiyon alması için yetki verilecek. Bankaların bilgi sistemlerinin yurtiçinde tutulmasında BDDK karar almaya yetkili olacak. Burada kısaca beş cümle özetlediğimiz konular gerçekte Türkiye’nin ekonomi güvenliği için son derece kritik önemde bir içeriğe sahip.

YENİ BİR FİNANSAL ENSTRÜMAN

Söz konusu yeni finansal enstrümana ilişkin haber çıktığı andan itibaren bazı sosyal medya hesaplarındaki son derece seviyesiz ve mesnetsiz eleştirileri görünce bu konunun önemine değinmek gerektiğini düşündüm. Zira yeni düzenleme ile vatandaşların büyük ölçekli projelerin finansmanına katılarak projelere ortak olmalarına imkan sağlanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemesi ve denetlemesi kapsamında yapılacak bu işlemler bir yandan yeni bir finansal enstrüman anlamına gelirken diğer yandan da şeffaflığı ve sermayenin tabana yayılmasını sağlayacak kritik bir adım.

#Bankacılık Kanunu
#Berat Albayrak
#Sermaye Piyasası
#The Economist
4 yıl önce
Dolar, BDDK Kanunu’nda değişiklik ve yeni bir finansal enstrüman
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı