|
Dünya Bankası’nın raporu ve Fed’in yavaşlama sinyali…

Eylül ortasında Dünya Bankası “Küresel Resesyon Yakın mı?” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda yıl başından bu yana düşen enflasyonla birlikte düşen büyüme beklentileri ve hızla sıkılaşan finansal koşullara atıfta bulunarak küresel resesyon ihtimalini masaya yatırdı. Bugünkü yazımda önce rapora kısaca göz atıp sonra Fed ve ECB politikalarına değindim.

DÜNYA BANKASI RAPORUNUN İÇERİĞİ

Raporda evvelki resesyonlardan elde edilen tecrübeler ışığında mevcut ekonomik aktivitenin ve politikaların gelişimi sistematik bir analizle ele alınmış. Ayrıca mevcut ekonomik koşulların yakın-dönem makroekonomik çıktılarının muhtemel sonuçları da bir model kapsamında değerlendirilmiş. Rapora göre; her ne kadar 2022-2023 yılı büyüme tahminleri bir resesyona işaret etmese de evvelki tecrübeler yakın gelecekte bir resesyon ihtimalinin çok güçlü olduğunu söylüyor.

Öte yandan küresel ekonomik büyüme yavaşlamaya devam ederken pek çok ülkede son 30-40 yılın en yüksek enflasyon oranlarının gerçekleşmesi neticesinde uygulanan sıkılaştırıcı para ve maliye politikalarının 1975 ve 1982’deki gibi resesyona neden olma ihtimali vurgulanmış. Söz konusu raporun odak noktası ve oluşturulan 3 farklı senaryo da merkez bankalarının politikalarına dayandırılmış. Biz de hemen iki büyük merkez bankasının son durumuna bakalım.

FED YAVAŞLAYACAK MI?

ABD’nin son enflasyon verisi beklentilerin altında geldi. Hatta çekirdek enflasyon da uzun süre sonra belirgin bir şekilde hız kesti. Elbette tek bir veri ile enflasyona karşı bir zafer ilan etmek mümkün değil. Ancak enflasyonun hız kestiğine ilişkin her türlü işaret Fed açısından kritik önem taşıyor.

Enflasyon açıklanmadan önce Fed’in faiz kararını görmüş ve sonrasında Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısını takip etmiştik. Buradan çıkan sonuç Fed’in faiz artış hızını yavaşlatacağı ancak nihai faiz oranlarını önceden beklenenden daha yüksek bir seviyeye çıkaracağı yönündeydi. Bu konuya ek olarak yüksek faiz artışlarını savunan Fed üyesi Waller’ın da “küçük ölçekli faiz artırımları konusunda daha rahat olduğunu” söylemesi bir sonraki toplantıda 75 yerine 50 baz puanlık faiz artış ihtimalini artırdı. Bu durum ve son enflasyon verisinin beklenenden düşük gelmesi Dolar Endeksi’nin gerilemesine ve Dolar’ın diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu.

ECB DE YAVAŞLAYACAK

Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz artış hızını azaltacağına ilişkin beklenti güçlenirken Avrupa Merkez Bankası’ndan da (ECB) yavaşlama sinyalleri gelmeye başladı. Bazı ECB üyelerinin bir sonraki toplantıda 75 yerine 50 baz puanlık faiz artışına daha yakın olduğuna dair haberler çıkmaya başladı. Elbette bunda Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy’un birkaç gün önce Jumbo faiz artışları yerine daha yavaş bir tutuma işaret ettiği konuşmasının da büyük etkisi olduğu düşünülebilir.

#Dünya Bankası
#Fed
#ECB
1 yıl önce
Dünya Bankası’nın raporu ve Fed’in yavaşlama sinyali…
Ah Kudüs vah Kudüs!
Kritik eşik aşıldı
İki kitap, bir soru
Chomsky, Didier Drogba hakkında ne düşünüyor?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1