|
Emtia fiyatları ve beklentiler

Önce Covid-19 pandemisi sonra da Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile yaşanan olumsuz gelişmeler küresel emtia fiyatlarını hızla yukarı doğru itmeye devam ediyor. Emtia fiyatlarındaki gelişmeleri en iyi gözlemleyebildiğimiz “Bloomberg Emtia Spot Endeksi” verisi ile ilgili geçen yıl Ekim ayında yine bu köşede kapsamlı bir yazı kaleme almıştım. Bugün de kısa bir hatırlatma yapıp son duruma bir göz atalım.

ENDEKSTE HANGİ EMTİALAR VAR?

Bloomberg Emtia Spot Endeksi esasen bir sepetten oluşuyor. Bu sepette her biri farklı ağırlıklara sahip olan 23 emtia var. Bu emtiaları ve ağırlıklarını aşağıdaki tabloda detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Ama ben sizin için hızlıca sepetteki en fazla ağırlığa sahip emtiaları belirteyim. İlki %13,62 ile altın. Sonrasında %7,99 ile WTI petrol ve %7,96 ağırlıkla doğalgaz geliyor. Bunları %7 ile Brent petrol izliyor.

ENDEKSTE SON DURUM NE?

Bloomberg Emtia Spot Endeksi’ndeki son veriye göre bir aylık toplam artış %1,9 oranında oldu ve yazıyı kaleme aldığım sıralarda endeksin değeri 681,92 seviyesindeydi. Endekste yılın başından bu yana artış %36’yı geçmiş durumda.

Enerji alt endeksindeki artış %92 iken tarımsal emtia alt endeksindeki artış ise %24.

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Enerji emtialarındaki artışlar tüm sektörleri yakından ilgilendiriyor. Özellikle arz-talep dengesizliklerinin çözülmesinin pek mümkün olmadığı düşünüldüğünde enerji fiyatlarındaki artışların önümüzdeki dönemde de hız kesmeden devam edeceğini ifade edebiliriz. Enerji sektör profesyonellerinin önümüzdeki dönem için petrolde varil başına 130-140 dolar tahminleri halen güncelliğini koruyor.

Enerji emtialarındaki fiyat artışlarının maliyet kanalından diğer tüm ürünlere önemli bir geçişkenliği var. Mesela gıdada; petrol ürünleri ambalaj olarak kullanılıyor ve üretilen ürünlerin lojistiği yine petrol ürünleri ile yapılıyor. Dahası gıda işleyen tesislerde kullanılan elektrik fiyatları da enerji emtia fiyatlarına bağlı olarak belirleniyor. Yani bir gıda emtiasının kendi fiyatı sabit kalsa bile enerji grubundan gelen maliyet baskısı son tüketicilerin o gıdaya daha pahalıya ulaşacağı anlamına geliyor.

Öte yandan gıda ve metal fiyatlarındaki yüksek seyir de devam ediyor. Dolayısıyla emtialardaki fiyat baskılarının bir süre daha bizimle olacağını kabul etmek lazım. Ancak tüm bunların neden olduğu yüksek enflasyon sebebi ile gelişmiş ülkelerin uyguladığı ekonomi politikalarının küresel bir durgunluğa neden olma riski de halen masada.

#emtia
#endeks
#Bloomberg
2 yıl önce
Emtia fiyatları ve beklentiler
Japonya mesaj veriyor
Özrü kabahatinden büyük
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm