|
EPDK; doğru bilinen yanlışlar ve siber savunma etkinliği

Hafta içinde Sayın Başkan Mustafa Yılmaz’ın daveti ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) bir ziyaret gerçekleştirdim. Başkan Yılmaz ile kurum hakkında bazı doğru bilinen yanlışları ve geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen “Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu” hakkında konuştuk.

YENİ EPDK BİNASI

EPDK’nın geçtiğimiz yılsonunda hizmete açılan yeni binasının çok önemli fonksiyonları var. Bina güneş panelleri ile donatılmış ve ihtiyaç duyduğu enerjinin önemli bir bölümünü yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Binanın enerji verimliliği oldukça üst seviyede ve bunun yanı sıra atık su filtrelenerek çeşitli alanlarda tekrar tekrar kullanılıyor. Her şeyin oldukça detaylı bir şekilde düşünüldüğü binada hem verimlilik hem de fonksiyonellik açısından örnek bir yapı ortaya çıkmış.

AKARYAKIT ZAMLARINI EPDK YAPMIYOR

Son dönemin önemli meselelerinden birisi yüksek akaryakıt fiyatları. Bu konuda yaygın algı akaryakıt ürünlerine zammı EPDK’nın yaptığı yönünde. Oysa gerçek tamamen farklı. Benzin ve motorin fiyatları uluslararası piyasada döviz cinsinden belirleniyor ve içeride Türk Lirası’na çevriliyor. Üzerine KDV ve ÖTV ilave edildikten sonra akaryakıt istasyonu pompa fiyatı oluşuyor. Bu otomatik ve şeffaf bir sistem. EPDK’nın bu süreçte hiçbir rolü yok.

Bir diğer önemli doğru bilinen yanlış ise EPDK’nın elektriği üretip sattığı konusu. Oysa elektrik piyasasında EPDK’nın rolü düzenleyicilik ve denetleyicilik. Yani EPDK, piyasanın düzgün işleyişini ve ilgili kurumların mevzuat uyarınca faaliyet gerçekleştirmesini sağlamak için görev yapıyor. Elektriği kamu ve özel sektöre ait enerji santralleri üretiyor ve elektrik dağıtım şirketleri son kullanıcıya ulaştırıyor.

SİBER SAVUNMA SİMÜLASYONU

Günümüzde tüm sektörler ve faaliyetlerde hızlı bir dijitalleşme yaşanıyor. Bu durumun pek çok avantajı ve faydası var. Öte yandan dijitalleşme belirgin riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle sistemin işleyişinde kritik öneme sahip olan yazılımların güvenliği konusu gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor. Artık siber saldırılarla bir ülke ekonomisine zarar vermek mümkün. Bu durumu önlemek için siber saldırılara karşı hazırlıklı olmak gerekiyor.

Söz konusu hazırlıklı olma halini sağlamak için EPDK, Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu (Ex4S) Etkinliği’ni gerçekleştirmiş. İki gün boyunca süren ve birden fazla kategoride yapılan simülasyonlarda bilgi teknolojileri uzmanları ile operasyonel teknoloji çalışanlarının gerçek hayatta karşılaşmaları muhtemel hacker saldırılarına karşı öğrenme, alıştırma yapma ve öğrendiklerini test etme imkanı sağlanmış. Çeşitli seviyelerde toplam 238 enerji sektör profesyonelinin katıldığı etkinlikte enerji sektörünün siber güvenlik alanındaki yetkinliğini hem test etme hem de artırmaya yönelik oldukça kapsamlı bir zemin hazırlanmış.

Yakın zamanda hedef ülkeye zarar vermek için elektrik santralleri ve şebekelerine yönelik pek çok siber saldırı girişimi olduğunu biliyoruz. Örneğin 2019 yılında New York Times gazetesi ABD’nin Rusya’daki elektrik şebekeleri ve diğer hedeflere yönelik siber operasyonları arttırdığına dair bir haber yapmıştı. Yine geçtiğimiz yılsonunda Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleşen bir elektrik kesintisinin siber saldırı sebebiyle oluştuğunu bizzat Ukrayna enerji kuruluşu “Ukeenergo” açıklamıştı. Örnekleri çoğaltmak mümkün ancak görüldüğü üzere bu konu giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu bakımdan EPDK’nın Siber Savunma Simülasyonu sadece teknik değil aynı zamanda stratejik önemde bir konu olarak karşımıza çıkıyor. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın bu stratejik konu hakkında verdiği bilgiler ışığında EPDK’nın simülasyonunun küresel ölçekteki GridEx ve CyberStorm gibi diğer örneklerden çok daha kapsamlı bir faaliyet olduğunu görüyoruz.

Aynı zamanda ekonomi güvenliğini sağlama amacına da hizmet eden bu faaliyetlerden dolayı EPDK’yı kutluyor ve nazik daveti için Başkan Yılmaz’a bir kez de bu köşeden teşekkürlerimi iletiyorum.

#EPDK
#Mustafa Yılmaz
#Ukrayna
#Ukeenergo
#GridEx
#CyberStorm
2 yıl önce
EPDK; doğru bilinen yanlışlar ve siber savunma etkinliği
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi