|
“Gıda Güvence Programı” ihtiyacı gün geçtikçe artıyor

Gıda enflasyonu konusu gün geçtikçe daha fazla tartışılıyor. Hem kuraklık hem de pandeminin etkisi ile beraber kaynak ülkelerin tarım ürünlerine ilişkin dış ticaret politikası değişikliğine gittiği görülüyor. Hal böyle olunca da hem fiyatlar yükseliyor hem de ürün tedarik etmek giderek zorlaşıyor. Hatta “paramızla ürün alamayacağımız” günler kapıda bile olabilir.

GIDA GÜVENCESİ NE DEMEK?

“Gıda güvenliği” ve “gıda güvencesi” kavramları sıklıkla karıştırılıyor. Genel itibariyle gıdalara sirayet etmesi muhtemel kimyasal, biyolojik ve fiziksel zararlıların gıdalardan bertaraf edilmesi “gıda güvenliği” olarak adlandırılıyor. Fakat bugünlerde bizim konuştuğumuz konu tam olarak “gıda güvencesi”. Peki gıda güvencesi ne demek?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, gıda güvencesini; “bütün insanların her zaman aktif ve sağlıklı yasamı için gerekli olan besin ihtiyaçlarını ve gıda önceliklerini karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleri” olarak tanımlıyor.

GIDA GÜVENCESİNDE KAMUNUN ROLÜ NE OLMALI?

Çok uzatmadan doğrudan cevap vereyim. Kamu otoritesi bu işin tam merkezinde olmalı. Hatta gerekirse üretime bile katılmalı. Halkın ihtiyaç duyduğu gıda ürünlerinin zamanında, yeterli miktarda, sürdürülebilir ve ekonomik bir şekilde sağlanabilmesi için istikrarlı bir piyasayı oluşturmalı ve regüle etmeli.

Bu konu, Washington Konsensüsü’nün uzantısı IMF’ci bakış açısıyla “bırakınız yapsınlar…” denilerek sadece özel sektörün inisiyatifine bırakılmayacak kadar stratejik öneme sahiptir.

SÖZLEŞMELİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM NEDEN ÖNEMLİ?

Kaynakların verimli kullanılması, israfın önüne geçilmesi ve üretim maliyetlerinin minimize edilmesi için tarım sektörüne ilişkin planlar büyük önem arz eder. Böylesi bir planın büyük bir organizasyon gerektirdiği aşikardır. Mevcut durumda bu planı kamu otoritesinin yapması gerekmektedir. Buna sözleşmeli üretim ve sürdürülebilir üretim uygulamaları da öncülük etmelidir.

Sözleşmeli tarım hem maliyet avantajı sağlayan hem de gıdada arz güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlayan oldukça önemli bir sistemdir. Buna ilave olarak sürdürülebilir tarım da teknolojik uygulamaların desteği ile bugünkü ve gelecekti nesillerin ihtiyacını karşılamak için, doğal varlıkları ve insan sağlığını koruyacak şekilde üretimi önceleyen bir tarım sistemidir. TEMA’nın çalışmaları, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile toprağın sağlığını bozmadan, su kaynaklarını kirletmeden gıda üretiminin yüzde 58 artırılabileceğine işaret ediyor.

GIDA FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

Aşağıdaki grafikte Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün farklı gıda endekslerinin seyri görülüyor. Veriler ve gelişmeler gıda fiyatlarının önümüzdeki dönemde de artmaya devam edeceğini gösteriyor.


#Gıda
#İhtiyaç
#Üretim
3 yıl önce
“Gıda Güvence Programı” ihtiyacı gün geçtikçe artıyor
Kamu personeline yol ve yön gösteren soru ve cevaplar (8)
Torba kadro uygulamasında ince noktalar
Asıl siz hangi yüzle gideceksiniz!
Alevi açılımında ne var?
İnsaf!