|
İklim değişikliği PPK metnine girdi

Geçtiğimiz perşembe günü Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) aldığı karara göre politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı %18’den %16’ya düşürüldü. Bu yazımda konunun para politikası boyutunu bir kenara bırakarak oldukça önemli olduğunu düşündüğüm ve bir önceki yazımla ilintili bir gelişmeyi ele alacağım.

MERKEZ BANKALARI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

İklim değişikliği meselesi artık sadece çevre ile ilgilenenlerin değil bu süreçten etkilenmesi muhtemel tüm kesimlerin odağında olan bir konu haline geldi. Bu kesimlerden birisi de merkez bankaları. Merkez bankaları bu alana ilişkin araştırmalarını ve analizlerini artırdılar. Bunlardan en sonuncusu Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yayınlanmıştı. Bir önceki yazımda bu konunun detaylarını bulmak mümkün.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN MALİYET BASKISI

İklim değişikliği ve iklim değişikliği ile mücadele sürecinde atılan adımların hem arz hem de talep tarafında önemli değişikliklere neden olacağı aşikâr. Özellikle maliyet kanalından oldukça yoğun bir baskı oluşturacağına dair beklentiler giderek güçleniyor. Hali hazırda yeşil dönüşüm programları kapsamında bile hidrokarbon kaynaklara olan yatırımların azalmış olması orta ve uzun vadede arz daralmasına neden olacağından fiyatları yukarı yönlü itecektir. Bu durum tıpkı bugünlerde yaşadığımız gibi petrol fiyatında arz-talep dengesizliği üzerinden fiyatların artmasına neden olacaktır.

PPK METNİNDE “İKLİM” DETAYI
Dünyada iklim değişikliğine ilişkin oluşan farkındalık pek çok alanda kendini göstermeye başladı. Bu bağlamda iklim değişikliğinin makroekonomik yansımalarının artık merkez bankalarının da gündeminde olduğunu belirtmiştim. Bu konuyu analizlerine dahil eden merkez bankalarına TCMB de eklendi. Bankanın son PPK toplantısında alınan karara ilişkin yayınlanan metinde “iklim” konusu ilk kez belirtilmiş olundu. Metindeki ifade şu şekilde; “Kurul, ayrıca
iklim
ve diğer çevre kaynaklı riskleri sınırlandırmak amacıyla, para politikasının ana hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun vadeli bir politika olarak destekleme kararı almıştır.”

Anlaşılan o ki bundan sonra iklim değişikliği konusunu farklı alanlarda daha fazla göreceğiz.

#PPK
#TCMB
#Avrupa Merkez Bankası
2 years ago
İklim değişikliği PPK metnine girdi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset