|
IMF’nin 2022 uyarıları

Dünya ekonomisinde işler giderek daha zor bir hale geliyor. Davos’ta devam eden Dünya Ekonomi Forumu’ndan gelen mesajlar karamsarlığı daha fazla artırıyor.

GEORGİEVA’NIN KORKUSU

Ekonomi dünyasının yakından takip ettiği, dünyadaki önemli siyasi ve ekonomi aktörlerinin bir araya geldiği Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu toplantılarında konuşan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 2022 yılının zor bir yıl olacağını söyledi.

IMF Başkanı’nın konuşmasındaki en dikkat çekici konulardan birisi gıda fiyatlarındaki artışa ilişkin yaptığı değerlendirmeydi. Georgieva, büyüme yavaşladığında benzin kullanımının azaltılabileceğini ama her gün yemek yemeye devam edileceğini söylerken makul bir fiyatla yiyeceğe erişim konusundaki endişesini vurgulamış oldu.

Georgieva’nın gıda fiyatları ile ilgili endişelerini haklı çıkaracak yakın tarihteki en önemli gelişme Hindistan’ın ülke dışına buğday çıkışını yasaklamasıydı. Bu yasak ile beraber küresel buğday fiyatlarındaki artış hızlanmıştı. Buna ilave olarak Davos toplantıları devam ederken yine Hindistan’dan bu kez şeker ihracatının yasaklanmasının planlandığı haberi geldi.

GOPİNATH’IN ENFLASYON VURGUSU

Davos’ta konuşan bir diğer IMF yetkilisi de IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath oldu. Gopinath’ın temel vurgusu ise enflasyondu. IMF Başkan Yardımcısı, ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu bir an önce kontrol altına alması gerektiğinin altını çiziyor.

Diğer yandan Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle korumacı politikalar uygulayan ülkelere de ciddi bir uyarı var. Gopinath, bu tarz politikaların enflasyonu daha da tetikleyeceğini ve gıda fiyatlarındaki artışların daha da büyük endişelere yol açabileceğini belirtiyor.

IMF’NİN BÜYÜME TAHMİNLERİ

Davos öncesi dönemde de IMF’nin tahminlerindeki karamsar tutum raporlara yansımıştı. Geçtiğimiz Nisan ayında yayınlanan IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu “Savaş Küresel Toparlanmayı Geciktiriyor” başlığı ile yayınlanmıştı.

Söz konusu raporda 2022 yılına ilişkin olarak bir önceki raporda küresel ekonomi için yapılan %4,4’lük büyüme tahmini %3,6’ya düşürülerek revize edilmişti. Raporda ayrıca küresel enflasyonun savaş kaynaklı emtia fiyatlarındaki artışlar ve genişleyen fiyat baskıları nedeniyle tahmin edilenden daha uzun süre yüksek kalmasının beklendiği belirtilmişti.

OXFAM’IN GIDA ZENGİNLERİ VURGUSU

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam her yıl olduğu gibi bu yıl da “eşitsizlik” raporunu Davos toplantılarının başladığı gün yayınladı. Oxfam’ın yayımladığı rapora göre gıda ve enerji milyarderlerinin serveti enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışlar nedeniyle geçtiğimiz iki yılda 453 milyar dolar arttı ve son 24 ayda “62 yeni gıda milyarderi” ortaya çıktı.

#IMF
#Kristalina Georgieva
#Davos
2 yıl önce
IMF’nin 2022 uyarıları
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’