|
İşsizlik, istihdam ve genç işsizlik

Türkiye’de işsizlik uzun süreden bu yana tartışılagelen meselelerden birisidir. Konunun pek çok farklı boyutu ve Türkiye’deki işsizliğin çeşitli nedenleri var. Elbette buradaki sınırlı alanda konuyu tüm detaylarıyla ele almak mümkün değil. Bu bakımdan bugün son veriler ışığında konunun birkaç boyutuna değinerek Türkiye’nin neden istihdamı artıran bir büyüme patikasında olması gerektiğine değineceğim.

İŞSİZLİKTE KASIM AYI VERİSİ

TÜİK tarafından açıklanan son İşgücü İstatistikleri’ne göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %11,2 olurken yine mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %46,6 olarak gerçekleşmiş durumda. Türkiye’de Kasım ayı verilerine göre 3 milyon 777 bin kişi işsiz.

İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 228 bin kişi artarken bir önceki yılın aynı ayına görece olarak 2,7 milyon kişi artış göstermiş. Türkiye’deki istihdamın sektörel dağılımına baktığımızda ise en çok payın %55,2 ile hizmetler sektöründe olduğunu görüyoruz. Hizmetler sektörünü %21,6 ile sanayi sektörü ve %17,1 ile tarım sektörü izliyor.

TÜRKİYE’NİN
DEMOGRAFİK PROFİLİ

Türkiye’nin genç bir nüfusu var. Ama şimdilik. Çünkü ortalama yaşam süresi ile doğum ve ölüm oranlarını dikkate aldığımızda 2050 yılı projeksiyonlarına göre bu avantajımızı kaybediyoruz. Aşağıda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı grafikte hali hazırdaki demografik avantajımızı görüyoruz. Son güncel verilere göre Türkiye nüfusunun %23,9’unu 0-14 yaş arası, %63’ünü 15-59 yaş arası ve %13,1’ini de 60 yaş üstü bireyler oluşturuyor.

GENÇ İŞSİZLİK

TÜİK, İşgücü İstatistikleri’ni ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ve Eurostat (AB İstatistik Ofisi) ile koordineli bir şekilde derliyor. Bu kapsamda 15-24 yaş arası grup genç nüfus olarak tanımlanıyor. Yukarıda gördüğünüz Türkiye’nin demografik profili kapsamında konuyu ele aldığımızda Türkiye açısından 15-24 yaş arası nüfusun işsizlik verisinin neden önemli olduğunu anlamak daha kolay oluyor. Bu bakımdan İşgücü İstatistikleri açıklandığında hızlıca genç nüfustaki işsizlik oranları inceleniyor. Son veriye göre her ne kadar bir önceki aya göre istihdam oranı 0,1 puan artarak %33,2 olsa da genç işsizlik oranı %22,3 seviyesinde gerçekleşmiş durumda. Aşağıdaki grafikte 15-24 yaş arası nüfusun mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik ve istihdam oranlarını görüyorsunuz. Bu göstergeler Türkiye’nin neden istihdam oluşturan bir büyüme patikasında olması gerektiğini anlamak açısından son derece önemli. Zira son dönemde gençlerde istihdam oranı artıyor olsa da Kasım ayı verisine göre işsizlik yeniden artış göstermiş durumda.

#TÜİK
#Hazine ve Maliye Bakanlığı
#ILO
٪d سنوات قبل
İşsizlik, istihdam ve genç işsizlik
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti