|
Sanayi Üretim Endeksi, İmalat PMI ve Cari Açık’ta son durum

Ekonominin seyrini izlemek ve alınan kararların kısa dönemdeki olumlu ve olumsuz etkilerini görmek açısından en önemli verilerden birisini Sanayi Üretim Endeksi oluşturuyor. Söz konusu endeksi TÜİK verilerinden takip ediyoruz. Verinin temel kaynağını TÜİK’in Aylık Sanayi Üretim Soru Kağıdı’ndan elde edilen veriler ve Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinden hesaplanan ciro bilgileri oluşturuyor.

ENDEKSTE 2021 MART VERİSİ NE?

TÜİK’in hesaplamasına göre 2021 Mart ayında sanayi üretimi aylık bazda %0,7 artarken, yıllık bazdaki artış da %16,6 oranında gerçekleşmiş durumda. Böylelikle yılın ikinci çeyreği için çift haneli büyüme rakamı ihtimali de giderek güçlenmiş oldu. Sanayi üretimi tarafındaki bu olumlu tablo oldukça önemli ancak yıllık artıştaki baz etkisini de unutmamak gerekiyor. Sanayi üretimindeki aylık artış bu yılbaşından beri %1’in altında seyrediyor. PMI tarafındaki verilere baktığımızda da süreci yakından izlememiz gerektiğini anlıyoruz.

İMALAT PMI NE DURUMDA?

Türkiye’nin imalat sanayiindeki performansının en hızlı ve güvenilir verisi olan İmalat PMI endeksi İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hesaplanıyor. Elbette bu veri büyüme ve daralma için tek başına bir anlam ifade etmez ancak söz konusu endekste 50 puanın üzeri ekonomide büyüme, altı ise ekonomide daralma sinyali veriyor.

İSO’nun verilerine göre İmalat PMI Nisan ayında 50,4’e gerilemiş durumda. Bu aynı zamanda 11 aydır devam eden büyüme döneminin en ılımlı artışı anlamına geliyor. Öte yandan pandeminin başladığı dönemi bir kenara bırakırsak uzun süredir ilk kez 50 puan seviyesine bu kadar yakın bir veri var.

Aşağıdaki grafikte hem Sanayi Üretim Endeksi’nin hem de İmalat PMI’nın aylık bazdaki hareketini izleyebiliyoruz.

CARİ AÇIK VERİSİ NE OLDU?

Ekonominin durumunu analizde kullandığımız bir diğer önemli veri de “Cari Açık”. Toplumda genel kullanımı “Cari Açık” olan bu veri aslında ödemeler dengesindeki cari işlemler hesabının eksi değerde olmasıdır. Ödemeler dengesi bilançosu da bir ekonomide yerleşik kişilerin diğer ekonomilerde yerleşik kişiler ile belli bir dönemde yapmış oldukları ekonomik işlemlerin sistematik kayıtlarını elde etmek üzere hazırlanan istatistiki bir rapordur. Veri her ay düzenli olarak Merkez Bankası tarafından yayınlanıyor.

Son veriye göre 2021 yılı Mart ayında cari açık, 3,33 milyar dolar olarak gerçekleşti. Piyasalardaki genel beklenti cari açığın 3,8 milyar dolar seviyesinde olacağı yönündeydi.

#Sanayi Üretim Endeksi
#PMI
#Cari Açık
3 yıl önce
Sanayi Üretim Endeksi, İmalat PMI ve Cari Açık’ta son durum
"Terör"le savaşta kim ne hesaplar yapıyor?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir