|
Son sanayi üretim verisi sizi yanıltmasın!

Hafta içinde Temmuz ayına ilişkin Sanayi Üretim Endeksi verisi açıklandı. TÜİK tarafından derlenen verilere göre sanayi üretimi yıllık %8,7 artarken aylık %4,2 düşüş gösterdi.

AYLIK MI YOKSA YILLIK MI ÖNEMLİ?

Sanayi Üretim Endeksi, ekonominin sanayi kesiminde meydana gelen gelişmelerin ve uygulanan ekonomik politikaların, kısa dönemde olumlu veya olumsuz etkilerinin ölçülebilmesi açısından derlenen bir veri. Bu bakımdan verinin hem aylık hem de yıllık olarak takip edilmesinin ayrı ayrı önemi var. Ancak ben sürecin daha yakın izlenmesi açısından aylık verinin daha önemli olduğu kanaatini taşımaktayım. Bu hali ile baktığımızda aylık %4,2’lik küçülme rahatsız edici gelecektir. Ancak bu veri sizi yanıltmasın. Niye mi?

TEMMUZ’DA AYLIK VERİ NEDEN DÜŞÜK GELDİ?

Geçtiğimiz Temmuz ayında Kurban Bayramı’nı kutlamıştık. Bayram arifesinin hafta başına gelmesi ile beraber bayram tatili toplam 5 gündü. Diğer yandan sonrasındaki hafta sonu da bayram tatili ile birleştirildi. Bununla birlikte bayram haftası öncesindeki 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü de Perşembe gününe denk geliyordu. Pek çok işyeri pandemi koşullarını ve hemen sonrasındaki Kurban Bayramı’nı da göz önünde bulundurarak takip eden Cuma gününü de tatil ilan etti. Böylelikle toplam 11 günlük bir ilave tatil dönemi görmüş olduk. Özetle Temmuz ayındaki toplam iş gününün yarıya yakına tatil ile geçti. Bu durum da aylık verinin %4,2 küçülme olarak gelmesine neden oldu.

ÖNCÜ GÖSTERGELER NE DİYOR?

Sanayi Üretim Endeksi verisinin 15 ay sonra negatif gelmesi hemen “Ne oluyor?” sorusunu akıllara getirse de korkacak bir şey yok. Zira son verideki durumun sebebini yukarıda izah etmiştim. Buna ilaveten diğer öncü göstergelere bakarsak sanayi üretiminde trendin halen gücünü koruduğunu gösteriyor. Mesela İmalat PMI ve Reel Kesim Güven Endeksi gibi verilere bakarsak bir sonrakinin verinin oldukça iyi geleceğini şimdiden öngörmek mümkün.


#Sanayi Üretim Endeksi
#TÜİK
#Kurban Bayramı
#Reel Kesim Güven Endeksi
٪d سنوات قبل
Son sanayi üretim verisi sizi yanıltmasın!
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’