|
Temmuz enflasyonu ve PMI verisinin düşündürdükleri

Bu hafta ekonominin genel gidişatına ilişkin iki önemli veriyi takip ettik. İlki PMI verisiydi. İkincisi ise enflasyon. Enflasyon tarafındaki gelişmeler malum. Bir süreden bu yana yüksek enflasyon ile karşı karşıyayız. Ancak PMI tarafındaki seyir dikkat çekici. Yakından izlemeye devam etmemiz gerekiyor.

TEMMUZ ENFLASYONU BEKLENTİNİN ALTINDA

TÜİK geçtiğimiz Çarşamba günü TÜFE’yi (Tüketici Fiyatları Endeksi) açıkladı. Açıklanan veriye göre TÜFE Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,37 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %79,6 artış gösterdi. Enflasyonun alt kırılımlarına baktığımızda yıllık bazda en yüksek artışın %119,11 ile ulaştırma grubunda olduğunu görüyoruz. Son bir yılda akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın etkisi Temmuz enflasyonunda da kendini hissettiriyor.

Öte yandan Temmuz ayında enflasyonun aylık olarak beklentilerin altında kalmasının nedeni de yine ulaştırma grubunun aylık %0,85 küçülmesi. Zira son dönemde azalan küresel petrol fiyatlarına bağlı olarak akaryakıt fiyatlarındaki düşüş aylık enflasyonun düşmesine olumlu katkı sağlamış durumda.

Öte yandan gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki artışlar da devam ediyor. Bu grubun yıllık enflasyonu %94,65 olurken aylık bazda ise %3,15. Özetle yüksek enflasyon bir süre daha bizimle olacak ve en iyimser tahminlere göre enflasyonun %36,08 olduğu 2021 yılı Aralık ayının baz etkisi ile hız kesmeye başlayacak.

GIDA FİYATLARI İÇİN NE YAPILACAK?

Enflasyon rakamı açıklanmadan bir gün önde Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin başkanlığında toplandı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada kış aylarında sebze fiyatlarında yaşanması muhtemel fiyat artışlarına yönelik olarak şimdiden bazı adımların atılmaya başlanacağı ifade ediliyor. Diğer yandan et ve süt fiyatlarında oldukça belirleyici olan yem fiyatlarına yönelik de bir yol haritasının belirlendiği açıklandı.

PMI VERİSİ NE İFADE EDİYOR?

Şirketlerin satın alma yöneticilerinin mal ve hizmet satın alma eğilimlerini takip etmek için PMI Endeksi’ne bakıyoruz. Bu veri imalat sanayi performansının izlenmesinde en hızlı ve güvenilir öncü verilerden birisi. Söz konusu veri aynı zamanda ekonomik büyümenin yönünü ve boyutunu görmek açısından da yakından takip ediliyor.


Elbette bu veri tek başına bir anlam ifade etmese de PMI endeksinin 50’nin üzerinde olması ekonomik büyüme sinyali verirken, 50’nin altında olması daralma riskine işaret ediyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan son veriler bir süredir 50’in altında olduğu için bu veriyi önümüzdeki dönemde daha dikkatli takip etmemiz gerekiyor. Zira Mart ayından bu yana yani son 5 aydır veri 50 puanın altında seyrediyor.

#İSO
#Enflasyon
#PMI
il y a 2 ans
Temmuz enflasyonu ve PMI verisinin düşündürdükleri
Kara dinlilerle milletin savaşı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?