|
İsrail kitle imha silahları mı kullanacak?

Geçtiğimiz bir iki hafta içerisinde Amerika Cumhuriyetçi Parti başkanlık adayı Mitt Romney ve Savunma Bakanı Leon Panetta gibi üst düzey Amerikalıların İsrail''i ziyaretleri esnası ve sonrasında İsrail''in İran''a saldırısı ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi.

İsraillilerden gelen açıklamalara İran ve İran yanlıları tarafından verilen cevaplar olası bir İsrail saldırısının bölgede vahim sonuçları olacağını ortaya koydu.

Bu bağlamda büyük bir psikolojik savaş yürütüldüğünü unutmayalım ama her iki tarafın yaptığı açıklamaların satır araları gerçekten de muhtemel bir saldırının ulaşabileceği ürkütücü boyutlarla ilgili önemli ipuçları veriyor.

Bu noktada İsrailli yetkililer ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah''ın açıklamaları yaşanacak yeni bir çatışmanın konvansiyonel savaş dışına çıkabileceğinin sinyallerini veriyor. Bu satırların yazarına göre İsrailliler için asıl tehdit İran''dan değil İsrail''in kuzey komşusu (Güney Lübnan yani Hizbullah) ve güney komşusundan (Gazze Şeridi yani Hamas ve diğer İslami gruplar) gelecektir.

İran''ın İsrail''e coğrafi uzaklığı biliniyor. İran''dan fırlatılabilecek füzeler İsrail''in Amerika yardımıyla kurduğu "Çelik Kubbe" füze savunma sistemi tarafından tespit edilip yarı yolda tahrip edilebilir. Bunların zararı sadece, eğer kimyasal ya da nükleer bir başlık taşımıyorsa, füze parçalarının düştüğü yerlere olacaktır. Amerika da İran uzun menzilli füzelerinin avlanmasında İsrail''e destek çıkacaktır.

İsrail''e zarar vermede Gazze Şeridi''nin de etkisi az olacaktır. Öncelikle, İran taraftarı gruplar bir tarafa, Hamas İran''ın savaşını sahiplenir mi şüphelidir. Savaştığını farzetsek bile Hamas''ın füzeleri kendi imkânları ile yaptıkları, menzilleri sınırlı, bir nevi top bombası niteliğindeki "ev yapımı" füzelerdir. Dolayısıyla, eğer bir sürpriz olmazsa, Gazze''nin İsrail''e verdireceği zarar sınırlı kalacaktır.

Dolayısıyla, İsrail''e yönelik en büyük tehdit, son dönemde İsrail''in tamamını vurabilecek füzelere sahip olduğunu öne süren Güney Lübnan''daki Hizbullah''tan gelecektir. İsrailli yetkililer de bu durumu iyi bildiklerinden dolayı, İran''a saldırdıktan sonra değil, saldırmadan hemen önce Güney Lübnan''a (bir ihtimal Gazze''ye de) önleyici saldırılarda bulunacaklardır. İran''a saldırmadan önce yanı başlarındaki on binlerce füzeyi tehdit olmaktan çıkarmak durumundadırlar. İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Shalom bu bağlamda 24 saat içerisinde Lübnan ve Gazze''nin altyapısını felç etmekten ve elektrik santralleri, petrol rafinerileri ve havaalanları gibi hedeflerin vurulmasından bahsediyor. Mossad eski şefi Danny Yatom ise konuyla ilgili göz açıcı bilgiler veriyor. The Jerusalem Post''da yayınlanan demecinde (*) Yatom "İran adına Hizbullah ve Hamas''ın harekete geçerek yoğun bir füze saldırısına girişmesi durumunda İsrail Lübnan ve Gazze''nin bazı bölümlerini imha etmeye ihtiyaç duyabilir" diyor. 2006 Lübnan savaşından alınan ders ile kuzey ve güneyden gelecek füze sağanağının "mümkün olduğunca çabuk" durdurulması gereğine işaret eden Yatom asıl önemli açıklamasını bu noktada yapıyor ve bunu sağlamak için İsrail''in "Lübnan ve Gazze''de ki altyapıya karşı büyük bir güçle harekete geçebileceğini" söylüyor. Yatom''a göre böyle bir durumun "Lübnan ve Gazze''ye maliyeti dehşet verici olabilecektir".

Yatom''un "büyük bir güçle harekete geçme" ve ""Lübnan ve Gazze''ye maliyeti dehşet verici olabilecektir" ifadelerinden acaba İsrail Lübnan ve Gazze''ye yapacağı önleyici saldırılarda kitle imha silahları mı kullanacak sorularını gündeme geliyor. Aksi takdirde, muhtemelen oldukça dağınık ve gizli yerlere konuşlanmış füze rampalarını öyle kolayca tasfiye etmek mümkün olmaz. Olsaydı İsrail bunu 2006 yılında zaten yapardı.

Hizbullah''ın İsrailli yetkililerin açıklamalarına aynı sertlikte cevap verdiğini belirtelim. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah "Uluslararası Kudüs Günü" münasebetiyle yaptığı konuşmada ülkelerini korumak zorunda kalmaları durumunda, İşgal altındaki Filistin''de koordinatlarını bildikleri bazı noktalara yapacakları birkaç füze saldırısı ile yüz binlerce siyonistin hayatını cehenneme çevirebileceklerini ve bunun onbinlerce kişinin ölümüne neden olacağı uyarısında bulundu.

Yani ne tarafından bakarsanız durum vahim ve İsrail''in girişeceği herhangi bir maceranın akîbeti herkes açısından vahim gözüküyor.

(*) http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=281066

12 yıl önce
İsrail kitle imha silahları mı kullanacak?
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?