|
Yargının Zerdari ile hesabı bitmedi

Pakistan Yüksek Mahkemesi 26 Nisan 2012''de o dönem başbakanlık görevi yürüten Yusuf Rıza Geylani''yi "devlet başkanı aleyhine milyonlarca dolarlık davaları yeniden açma" kararını uygulamayı reddederek "mahkemeye itaatsizlikten" suçlu buldu, 30 saniyelik sembolik ceza verdi ve 19 Haziran''da da görevden aldı.

İktidardaki Pakistan Halk Partisi ve koalisyon ortakları hemen Raca Perviz Eşref''i yeni başbakan adayı olarak belirledi ve Eşref 22 Haziran 2012 tarihinde yemin ederek göreve başladı.

Ama çiçeği burnunda başbakan daha koltuğuna oturup soluklanmadan selefini başbakanlıktan eden "başkan aleyhine davaların yeniden açılması" sorununu kucağında buldu.

Zaten Yüksek Mahkeme''nin başbakanı almasıyla sorun sona ermiş değildi ve onun yerine oturan kişinin aynı sorunla karşı karşıya kalacağı belli idi.

Yargı ile siyaseti daha doğrusu iktidar partisi lideri ve Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari''yi karşı karşıya getiren sorunun temelinde mevcut Pakistan Başkanı''nın İsviçre mahkemelerinde 2003 yılında kara para aklamaktan gıyabında suçlu bulunması yatıyor. İsviçreli yetkililer, Zerdari''nin devlet başkanı olması ve Pakistan hükümetinin başkan tam bir dokunulmazlığa sahip olduğunda ısrarı dolayısıyla davayı 2008 yılında rafa kaldırdılar.

Eski Başkan Perviz Müşerref döneminde, 5 Ekim 2007''de yürürlüğe giren "Ulusal Uzlaşı Kararnamesi" ile birçok politikacı gibi Asıf Ali Zerdari de aftan istifade etti.

Yüksek Mahkeme''nin 2009 yılında "Ulusal Uzlaşı Kararnamesi"ni iptali Pandora''nın kutusunu açtı. Rüşvet, yolsuzluk, zimmete para geçirme kara para aklama, öldürme ve terör suçlamasına muhatap davalar yeniden açılmaya başladı.

Yüksek Mahkeme''nin başbakana devlet başkanı ile ilgili İsviçre makamlarına davanın yeniden açılmasını talep eden mektup göndermesi kararı başbakanlıkta sümen altı olunca mahkeme hareketi geçti ve başbakanı azleden sürecin önü açıldı.

Yusuf Rıza Geylani''yi başbakanlık koltuğundan indiren Yüksek Mahkeme şimdi de yeni başbakanın ensesinde.

Yüksek Mahkeme birkaç gün önceki yeni bir kararında yeni Başbakan Raca Perviz Eşref''in İsviçreli yetkililere Zerdari davasının yeniden açılması için mektup yazması talimatı verdi ve başsavcıyı uygulama ile ilgili başbakanlıktan talimat almakla görevlendirdi.

Yüksek Mahkeme başbakanın mahkeme kararını uygulamasına fırsat vermek amacıyla duruşmayı 25 Temmuz 2012 ye erteledi.

Yani 25 Temmuz tarihini önemli bir gelişme için aklımızda tutacağız.

Diğer taraftan başına gelecekleri bildiği için başkan Zerdari ve hükümet de boş durmuyor. Yeni bir "mahkemeye itaatsizlik" felaketi yaşamamak için tedbir aldı ve muhalefetin tüm tepkilerine rağmen "mahkemeye itaatsizlik" yasa tasarısını meclisten geçirdi. Muhalefetin boykot etmesine rağmen Senato''dan da geçen yasayı Devlet Başkanı Zerdari da imzaladı.

Yasanı amacı eski başbakanın başına gelen "mahkemeye itaatsizlik" durumunun özelde yeni başbakan genelde de üst düzey yetkililerin başına gelmesini engellemek ve Zerdari için kendisini feda eden eski başbakan Geylani''yi yargının pençesinden kurtarmak.

Şimdi yasanın önünde tek bir engel var o da Yüksek Mahkeme. Baş yargıç İftihar Muhammed Çuhedri''nin bu meyanda "anayasal olmayan hiç bir eylemin kabul edilemeyeceğini" açıklaması yasanın "anayasa" engeline takılabileceğinin sinyallerini veriyor.

Şimdi gözler 25 Temmuz''da yapılacak Yüksek Mahkeme duruşmasında olacak: Mahkeme kararı sonrası için senaryolar yapıladursun, karar Pakistan''ı yeni bir siyasi kaosa sürükleyebilir

12 yıl önce
Yargının Zerdari ile hesabı bitmedi
Kara dinlilerle milletin savaşı
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…