|
Hillary Clinton, Bingazi saldırısı ve "Müslümanların Masumiyeti"

"Bu trajediyi kendi çıkarları uğruna ısrarla politik bir malzeme olarak kullananlar, ülkemiz için hizmet edenlerin fedakârlıklarını küçümsüyor. Hayatını kaybeden Amerikalıların üstünden yürütülen bu politik kavganın bir parçası olmayacağım. Bu en basit ifadeyle yanlış bir tutum ve ülkemiz bunu hak etmiyor. Bu trajediyi politize etmekte ısrar edenler, bunu bensiz yapmak zorundalar."

Yukarıdaki ifadeler, Hillary Clinton"ın Salı günü yayınlanacak olan "Zor Tercihler" isimli kitabından Amerikan medyasına düşen bazı cümleler. Clinton, uzun süre konuşulacak gibi görünen kitabında 11 Eylül 2012"de Bingazi"de ABD Konsolosluğu"na yapılan saldırıya 34 sayfa ayırmış. Saldırıdan bugüne Amerikan kamuoyunda özellikle Cumhuriyetçi politik aktörler ve medya tarafından yöneltilen eleştiri ve saldırıların hedefinde olan dönemin Dışişleri Bakanı Clinton, saldırı sırasında ve sonrasında olanları detaylı bir şekilde kaleme almış.

Clinton bu sayfalarda, Bingazi saldırısını araştıran komitede verdiği ifadede olduğu gibi, hayatını kaybedenlerin sorumluluğunu üzerine alıyor ancak hasımlarını partizan bir kazanç uğruna korkunç bir trajediyi manipüle etmekle suçluyor.

ABD"nin Libya Büyükelçisi Chistopher Stevens ile dört Amerikalı"nın öldürüldüğü konsolosluk saldırısından bu yana Washington yönetimi yoğun eleştiri ve baskı altında. Obama"nın şimdiki ulusal güvenlik danışmanı, saldırının gerçekleştiği dönemde ABD"nin BM Büyükelçiliği görevini yürüten Susan Rice, saldırıdan birkaç gün sonra bir Amerikan televizyonuna konuşurken, Bingazi saldırısını "Müslümanların Masumiyeti" isimli kısa filmi kast ederek "İslam karşıtı filmle beraber Kahire"de tırmandırılan protestoların birebir kopyası" olarak tanımlamıştı. Bu konuşma Amerikan kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri olmuştu. Washington yönetimi öncelikle bu açıklamanın ardında durmuş, Obama da sözlü olarak Rice"ı savunmuş, ancak Beyaz Saray sonrasında bunun bir terör saldırısı olduğu söyleyerek yorum değiştirmiş ve kafaları daha da karıştırmıştı.

Filmin yapımcısı Sam Basile, gerçek adıyla Nakoula Basseley Nakoula da filmi provokasyon amaçlı yaptığını itiraf etmişti. Mısır doğumlu bir Kıpti olan Nakoula ABD basınına, "İslam kanserdir, Müslümanlar da yok edilmesi gereken böceklerdir. Bu film ile İslam"ın nefret içerikli bir din olduğunu göstereceğim" ifadelerini kullanmıştı. "Bu film için 100 İsrailli bağışçıdan 5 milyon dolar aldım ve filmi İsrail için yaptım" diyen Nakoula, ABD"nin Florida eyaletinde Kur"an-ı Kerim yakma eylemiyle ünlenen rahip Terry Jones"dan da destek aldığını söylemişti.

Mısır"da Kıpti Hıristiyanların destek verdiği film, Kahire"deki Amerikan konsolosluğu önünde 3 bin kişi tarafından protesto edilmiş, Libya"daki saldırı da bu filmi protesto etmek için Bingazi Konsolosluğu önünde büyük bir kalabalığın toplanmasının ardından gerçekleşmişti.

2016 Başkanlık seçimlerinde yarışmasına kesin gözüyle bakılan Hillary Clinton, kitabında Rice"ı savunarak, Rice"ın o günkü mevcut istihbarata dayanarak konuştuğunu söylüyor. İstihbaratın CIA tarafından onaylanan ve Kongre üyelerine olayları anlayıp yorumlama konusunda yardımcı olması için hazırlanan bir dokümandan alıntı olduğunu söylüyor. Clinton, "İstihbarat görevlileri Rice"ın bunu kullanacağını bilmiyordu" diyor ve ekliyor, "Susan o sırada istihbaratın doğru ya da yanlış ne bildiğini söylüyordu. Her adımda, her yeni bilgi öğrenildiğinde, derhal Kongre ve Amerikan kamuoyu ile paylaşılıyordu. O gece orada çok sayıda insan vardı. Her birinin motivasyonunun bu nefret dolu video olduğu söylemek doğru olmaz. Aynı şekilde, hiçbirinin motivasyonunun bu video olmadığını söylemek de doğru değil."

Tunus"ta sokakta kendini ateşe veren Muhammed Boazizi Arap Baharı"nın fitilini nasıl ateşlediyse, Bingazi saldırısının da "anti-Arap Baharı" sürecinin ateşleyicisi olduğunu söyleyebiliriz. Suriye"den Mısır"a ve Libya"ya, hatta Türkiye"ye değişen dinamiklere, ABD"nin desteğini "İslami yönetimler"den çekmelerine, Batı"da "İslam karşıtı" politika ve söylemlerin yoğunlaşmasına bakarsak Nakoula iddiasında başarılı... Ancak Bingazi saldırısının bir sonraki Amerikan yönetimini de belirleme hususunda da etkili bir araç olarak kullanıldığı görünüyor. Nijerya"da kız çocuklarının kaçırılmasından sonra, "Clinton neden Boko Haram"ın terör örgütü listesine alınmasına karşı çıktı" konulu eleştiri ve tartışmalar da 2016 için büyük bir Demokratlar karşıtı propaganda yürütüleceğinin ve temel argümanının "Demokratların Müslüman sevgisi" olacağı muhakkak.

ABD"de, komplo teorisi olarak değerlendirilse de, Bingazi saldırının ardında Obama ve Demokrat düşmanı milyarder Koch Kardeşler"in olduğu iddiaları da dillendiriliyor. Ne dersiniz? ABD"nin bir sonraki Başkanı"nın kim olacağına etki etmek, Arap Baharı"nın yönünü değiştirmek ve Amerikan dış politikasını belirlemek için, bazı milyarderler, konsolosluk önündeki protestocuların arasına birkaç provokatör yerleştirmiş, ve bu "Arabistanlı Lawrence"lar bir büyükelçinin ve dört diplomatın ölümüne sebep olmuş olabilirler mi?

10 yıl önce
Hillary Clinton, Bingazi saldırısı ve "Müslümanların Masumiyeti"
Tek dişi kalmış canavar…
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!