|
CHP, statüko ve Kürt sorunu

CHP''nin son günlerde Kürt sorunu ile ilgili yeni bir paket hazırlayıp, konuya ilşkin bugün Başbakan''la görüşecek olması, kamuoyunun dikkatini buraya celbetti.

Esasen, Tek-Parti resmi ideolojisini ortaya koyup, 1950''ye kadar ülkeyi tek başına yöneten CHP, bir anlamda Cumhuriyet döneminde Kürt sorununun oluşum ve gelişiminin başlıca âmilidir. Onun ortaya koyduğu resmi ideolojidir.

CHP Kürt sorunu vs. konusunda atmaya çalıştığı her farklı adım kendi kuruluş temelleri ve ideolojisi ile yüzleşmeyi getirdiğinden, bugüne kadar her defasında, geri adım atmağa, sınırlarına dönmeğe zorlanmaktadır.

1970''li yıllarda B. Ecevit ortanın solu vs. farklı kavramlarla İsmet İnönü''ye karşı çıkar. Nitekim 1972''de İsmet Paşa''yı devirerek onun yerine CHP''nin başına geçer. Ecevit geliştirdiği yeni slogan ve söylemlerle ve oluşturduğu Karaoğlan imajı ile hızla iktidara doğru tırmanır. 1977 sonunda bir şekilde kurduğu hükümet 22 ay dayanabilir ve çöker. Hem geliştirdiği söylem ve ekonomik politikaların reel-politikle olan ciddi uyuşmazlığı, hem de CHP''nin resmi-kurucu ideolojinin sahibi olarak böyle bir ciddi , temel değişime doğası gereği imkan vememesi bunun sürdürülebilirliğini ortadan kaldırdı. Kaldı ki, 80''li yılların sonu ile 1990''lı yıllarda, özellikle son başbakanlığında, Bülent Ecevit''in kendisi Tek-Parti dönemi resmi ideolojisi ile buluşan, statükocu bir çizgi sergileme durumunda kaldı. Hatta, bu konuda SHP''nin de gerisinde kaldı.1971''de 12 Mart Muhtırası''na karşı çıkan, Bülent Ecevit, 28 Şubat 1997''de ise, bu müdahaleye müzaheret eden politikacılardan biriydi.

CHP 1989''da da, SHP olarak, Kürt sorununa ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlamış, hatta 1991''de HEP''li milletvekillerini SHP listelerinden Meclis''e taşımıştı. O günlerden bugüne bakıldığında, uzun süredir, CHP''nin daha da katı statükocu bir çizgi seyretmiş olduğu gözlemlenmektedir. 2010''daki Anayasa referandumundaki hayır kampanyası bunun en son göstergelerinden biriydi. Yine, gündeme gelen Dersim katliamı ile ilgili tartışmalardaki, Dersimli bir genel başkana rağmen, tutumu statükoya ne kadar bağımlı olmak durumunda kaldığını göstermesi açısından bir hayli göze çarpmaktaydı.

Son sürece baktığımızda, CHP''de bu yönde yeniden bir kıpırdanma gözlemlenmektedir. Çeşitli çevreler ve kitleler bu konuda yeniden beklenti içerisinde , geri adım atılması konusunda endişeli bir bekleyişi de barındırarak, umutlanmaktadır. Ancak CHP''nin geçmişi ve kuruluş ideolojisi arkasuından sürekli yaklayarak çizgi dışına çıkmayı her defasında engellemektedir. Bu, her defasında CHP''de değişim, resmi ideoloji tekelinden kurtulma beklentisine giren çevreleri ve kitleleri umutlandırmakta, ancak bugüne kadar, sonunda adeta hüsran ile karşılaşılmaktadır.

CHP liderinin Kürt sorunu konusunda bir çözüm paketi hazırlayarak bugün Başbakan''la görüşecek olması önemli bir adımdır. Ancak, on yıllardır, sürekli bunun nihayette statüko sınırlarına dönüşle sonuçlanması bu konuda bir kısım çevreleri eskisi gibi pek umutlandırmamakta, artık bundan da geri adım atılacağı öngörüsü hakim olmaktadır.

Bu konuda asıl olan, CHP''in geçmişle temelden yüzleşip, Kürt sorunu, İslam vb. konularda kendi kuruluş dönemlerinde oluşturduğu ve sürekli geri adım atmaya zorlayan resmi ideolojiye dayalı statüko prangalarından tümüyle kurtulabilecek bir adım atabilme kabiliyetidir.

12 yıl önce
CHP, statüko ve Kürt sorunu
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset