|
"Vicdansız faiz" ödenmeyebilir

Erol Aksoy''un sahibi olduğu İktisat Bankası''na el konduktan sonra başlayan ve batık bankaların ortak yönetiminin Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok''un da müdahil olduğu "vicdansız faizlerin" ödenip ödenmemesi tartışması hâlâ sürüyor. Kimi çevreler Altınok''un düşüncelerini savunurken kimileriyse karşısında yer alıyor.

Olayın bir de diğer boyutu var, yani sadece İktisat Bankası ile sınırlı olmayan. Bu boyuta da Dünya Hukukçular Birliği Türkiye Ulusal Başkanı Av. Selim Sarıibrahimoğlu dikkat çekiyor. Sarıibrahimoğlu, Tevfik Altınok''un, "Vicdansız faizi vermem" şeklindeki açıklamalarını desteklerken, şu noktanın da gözden kaçmaması gerektiğini söylüyor;

"Böyle bir görüşü savunurken diğer yandan aynı gereklilikle, Ziraat Bankası''nın 21 Şubat 2001 öncesi 3 katrilyon lira civarında nakit açığı için, az sayıdaki özel bankaya yüzde 7500 civarındaki oranlarda faiz ödediği, -ki bu faizlerin tutarı basından takip edildiği kadarıyla 1.8 katrilyon lirayı bulmaktadır- açıklandı. Burada da makul olan faizin ödenmesi gerektiği kanaatindeyim. Ziraat Bankası yetkililerinin bu konuda girişimde bulunması gerekir. Buna paralel olarak, bankaların kredi borçlularından talep ettiği fahiş faizlerin de kabul edilebilir düzeye getirilerek kredi kullanan firmalar tarafından ödenmemesi aynı gerekçelerle doğal olacaktır."

BDDK Başkanı bir günde nasıl değişti

Zekeriya Temizel''in istifasının ardından Bankacılık Üst Kurulu Başkanlığı''na kimin getirileceği konusunda uzun süren tartışmalar oldu. Sonunda Engin Akçakoca başkanlığa getirildi. Akçakoca''nın başkanlığa geliş öyküsü de oldukça ilginç: Temizel istifa ettikten sonra Üst Kurul Başkanlığı''na getirilecek en uygun isim kurul üyesi Halil Yetkin olarak görülüyordu. Ve Yetkin ismi üzerinde mutabık kalındı. Bunun üzerine bayram tatilinde olan Yetkin apar topar Pazar günü Ankara''ya çağrıldı. Yetkin uçakta yer bulamamıştı ancak Başbakanlık yer konusunu halletti. Yetkin, yapılan teklifi kabul etti. Atama kararnamesi hazırlandı... Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. Haberi alan Doğan Grubu''nun sahibi Aydın Doğan ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince apar topar Ankara''ya gitti. ANAP''lı bir bakanı devreye soktular. Bu arada Doğan Grubu gazetelerinde Yetkin aleyhinde haberler yapılmaya başladı. Ve Yetkin''in önü kesildi ve BDDK Başkanlığı''na Engin Akçakoca''nın getirilmesine karar verildi. Evet olay bu. Acaba eski bir İş Bankalı olan ve dönemin Genel Müdürü Ünal Korukçu''ya yaptığı muhalefetle tanınan Yetkin''in önünün kesilmesinde bunun bir etkisi olmuş mudur? Tam bu konular tartışılırken, Yargıtay''ın İş Bankası ve Ünal Korukçu''nun içinde olduğu Eze Zeytincilik davasıyla ilgili kararı bozması ve Bankacılık Üst Kurulu''nun bu konuyla ilgili müdahil olma isteği haberleri geldi. Bu gelişmelerin birbirini takip etmesi tesadüf mü? Ya da "tesadüf" demek biraz saflık olmaz mı?

Vergi cezasına %100 zam

Amme alacaklarına uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 10''a çıkarılıyor. Bakanlar Kurulu''nda imzaya açılan kararname uyarınca daha önce aylık yüzde 5 olan gecikme zammı oranı ikiye katlanacak. Vergi ve diğer kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammındaki artışın faizlerdeki yükselmenin yanı sıra, acil önlemler paketi uyarınca arttırıldığı belirtiliyor. Bu şekilde özellikle vergi borçlularının ödeyecekleri vergiyi ucuz kredi olarak kullanmalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

23 yıl önce
"Vicdansız faiz" ödenmeyebilir
Bürokrasi için alınan kritik karar
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?